rezultate alegeri parlamentare 2019

Parlamentul European se reunește într-o ședință de urgență pentru a dezbate subiectul privind agresiunea Rusiei în Ucraina. Consiliul UE și Comisia Europeană își vor prezenta poziția în plenul Parlamentului European.

Parlamentul European va cere sprijinirea acordării statutului de candidat la aderarea la UE și susține că o decizie similară e necesară și pentru Republica Moldova, a anunțat Corina Crețu.

Potrivit normelor actuale, atunci când o țară solicită oficial aderarea, Consiliul UE este cel care mandatează Comisia Europeană să înceapă negocierile de aderare.  Negocierile vor fi demarate în baza unui vot unanim din partea Statelor Membre ale Uniunii Europene, deschizând capitole prin care Comisia Europeană ajută țarăa respectivă să își consolideze capacitatea administrativă pentru a pune în aplicare legislația europeană. Odată încheiate negocierile, va fi semnat un Tratat de Aderare. Acesta trebuie apoi ratificat de toate statele membre ale Uniunii, precum și de instituțiile Uniunii, ca și de țara candidată. După finalizarea procedurii, țara respectivă va adera la Uniunea Europeană la data specificată în tratat, arată Corina Crețu.

Ucraina vrea să adere rapid la UE

”Personal, consider că apelul care va fi lansat azi de către Parlamentul European pentru sprijinirea obținerii statutului de stat candidat pentru Ucraina ar trebui însoțit de un apel privind susținerea și sprijinul similar pentru Republica Moldova și aspirațiile sale de a deveni membră a Uniunii Europene. Salut faptul că întreaga delegație a europarlamentarilor români sprijină acest punct de vedere”, a spus Corina Crețu într-un comunicat.

Șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut luni tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE. Țările semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia.

Scrisoarea vine după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a semnat luni o scrisoare prin care cere deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat luni că România susţine aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană, dar crede că o aderare rapidă este foarte greu de realizat.

Iohannis promite că va sprijini Ucraina să intre în UE. Pe Twitter

Articolul precedentIohannis promite că va sprijini Ucraina să intre în UE. Pe Twitter
Articolul următorMinistrul Rafila anunță ridicarea unor restricții