Cererea privind încuviințarea începerii urmăririi penale a fostului vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea a fost aprobată miercuri de plenul Senatului, cu 102 voturi „pentru” şi 31 „împotrivă”. Votul senatorilor a fost secret cu bile.
Ședința plenului Senatului în care s-a dezbătut și votat cererea DNA privind încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea a început în jurul orei 10,30. Acesta a sosit la Senat cu aproximativ jumătate de oră înainte de ședința de plen.
Senatorii juriști avizaseră favorabil marți cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, cu nouă voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă”. El le-a cerut colegilor parlamentari să voteze cererea de urmărire penală transmisă de DNA, pe motiv că nu ar trebui prelungită perioada necesară stabilirii adevărului.
Fostul ministru Gabriel Oprea le-a trimis în acest sens o scrisoare președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc. Oprea spune că se consideră nevinovat și spune că nu a beneficiat de nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.
Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale Poliției Rutiere. Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol pe baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Articolul precedentMitrea vrea acasă. Fostul ministru al Transporturilor a depus o cerere de eliberare condiţionată
Articolul următorSolomon Wigler-Moni, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă