Solomon Wigler, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
CAB a respins joi apelul declarat de Solomon Wigler și a menținut decizia dată în noiembrie 2015 de Tribunalul București.
De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Solomon Wigler a sumei de 154.000 de euro, fiind menținut sechestrul asigurător asupra unui imobil din Sectorul 1 al Capitalei, două spații comerciale din Sectorul 3, un apartament și două autoturisme BMW X3 și Audi Q5.
Potrivit DNA, în perioada iunie 2012 — mai 2015, Solomon Wigler a pretins suma de 230.000 de euro de la Alexandru Claudiu Buciu, administrator la BMC INVEST SRL Lugoj, și a primit de la acesta 204.000 de euro, în schimbul intervenției sale în vederea aprobării în Consiliul General al Municipiului București a unor autorizații pentru construirea a trei supermarketuri în Capitală. În timpul anchetei, Solomon Wigler a declarat că l-a cunoscut în anul 2012 pe Alexandru Buciu, despre care știa că lucrează la o firmă cu acționariat german, ce are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară și se ocupa cu achiziția terenuri și construirea magazinelor pentru Kaufland.
În cursul anului 2012, Buciu a venit la el în birou și i-a spus că de foarte mult timp așteaptă o rezoluție la o documentație depusă pentru un PUZ, în vederea edificării unui magazin Kaufland în B-dul Bucureștii Noi. În acest context, Solomon Wigler a verificat și a constatat că documentația respectivă a primit toatele avizele necesare în vederea aprobării, după care a discutat cu un consilier din cadrul CGMB, pentru a susține proiectul în Consiliul General.
„Potrivit înțelegerii pe care am avut-o, tot în perioada respectivă, Buciu Alexandru a revenit și i-am transmis în ce condiții poate fi aprobată documentația PUZ. Mai exact, i-am spus că pentru a sensibiliza consilierii, aceștia pretind suma de 50.000 euro. Acesta a fost de acord cu cererea mea și, la o dată ulterioară, mi-a adus suma de 50.000 euro. La rândul meu, am remis suma de bani consilierului contactat. Tot în perioada respectivă, Buciu Alexandru a venit în biroul meu și mi-a pus un plic în dulap, constatând ulterior că în plicul respectiv era suma de 50.000 euro”, a spus Wigler.
Ulterior, la sfârșitul anului 2013, Alexandru Buciu l-a căutat din nou și i-a spus că are probleme cu o documentație legată de un PUZ pentru un magazin Kaufland, care urma a fi edificat pe B-dul 1 Mai. Solomon Wigler a făcut din nou verificări și a luat legătura cu un consilier general pentru a sprijini adoptarea în Consiliu a acestui proiect, după care i-a cerut lui Buciu suma de 35.000 euro, din care a primit 15.000 euro.
În vara anului 2013, Buciu i-a transmis că are o problemă cu obținerea unei autorizații pentru construirea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Preciziei cu Valea Cascadelor. „După ce am făcut aceste verificări am luat legătura cu inculpatul Buciu Alexandru și i-am spus că documentația este blocată la direcțiile de specialitate. De asemenea, i-am precizat că în vederea obținerii acestei autorizații o să vorbesc cu primarul general sau să-l informez pe acesta din urmă, întrucât era o lucrare de interes public, pentru a debloca situația. În sensul celor arătate, în toamna anului 2013, nu-mi aduc aminte cu exactitate ziua sau luna, am informat pe primarul general al Capitalei cu privire la această lucrare. Ulterior acestei discuții pe care am avut-o cu primarul general, a fost deblocată situația și a fost eliberată autorizația de construire nr. 348/25.10.2013. După ce a primit autorizația de construire, inculpatul Buciu Alexandru mi-a oferit un plic în care am găsit suma de 25.000 euro. Din această sumă nu i-am remis nicio parte primarului general sau vreunei alte persoane. De asemenea, menționez că nici eu și nici o altă persoană nu am condiționat eliberarea acestei autorizații de remiterea vreunei sume de bani de către Buciu Alexandru. Consider că suma pe care mi-a remis-o Buciu Alexandru a fost o atenție a acestuia”, a mai declarat Solomon Wigler.

Articolul precedentInteresul naţional a fost lăsat fără imunitate de plenul Senatului. Gabriel Oprea ajunge pe mâna procurorilor DNA
Articolul următorJudecătoarea Geanina Terceanu a fost trimisă în judecată alături de Ioan şi Victor Becali şi Cristi Borcea