Cererea privind încuviințarea începerii urmăririi penale a fostului vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea a fost aprobată miercuri de plenul Senatului, cu 102 voturi „pentru” şi 31 „împotrivă”. Votul senatorilor a fost secret cu bile.
Ședința plenului Senatului în care s-a dezbătut și votat cererea DNA privind încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea a început în jurul orei 10,30. Acesta a sosit la Senat cu aproximativ jumătate de oră înainte de ședința de plen.
Senatorii juriști avizaseră favorabil marți cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, cu nouă voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă”. El le-a cerut colegilor parlamentari să voteze cererea de urmărire penală transmisă de DNA, pe motiv că nu ar trebui prelungită perioada necesară stabilirii adevărului.
Fostul ministru Gabriel Oprea le-a trimis în acest sens o scrisoare președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc. Oprea spune că se consideră nevinovat și spune că nu a beneficiat de nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.
Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale Poliției Rutiere. Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol pe baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.