Se schimbă total sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului. Cetățenii din Sectorul 2-București trebuie să încheie contracte cu operatorul de salubritate Supercom SA, pentru a nu plăti mai mult decât în anul 2021.
Deși procedura de încheiere a contractelor avantajează în mod clar compania Supercom SA, haosul a fost creat chiar de aceasta.
Potrivit surselor noastre, abia la sfârșitul lunii decembrie, reprezentanții operatorului de salubritate a ajuns în zona „de case” din Sectorul 2. Și asta nu este prima gafă a operatorului de salubritate: peste 1000 de contracte, încheiate în luna decembrie 2021, au fost „eronate”. Concret, Supercom a „strecurat” în 1.000 de contracte cu locuitorii din Sectorul 2 Bucureșt că „angajații nu sunt obligați să curețe în jurul pubelei”. Astfel, s-ar fi generat un cost în plus pentru cetățeni de aproximativ 25 de lei.
Procedura s-a îngreunat, iar încheierea contractelor continuă și în această lună, au anunțat oficialii Primăriei Sector 2.
Ce se întâmplă dacă nu închei contract cu firma Supercom SA. Taxa de habitat a fost anulată de instanță
Persoanele fizice sau juridice care nu încheie contracte cu firma Supercom SA vor plăti o taxă de 21,27 lei/persoană/lună, dublu față de cât au plătit în 2021, transmite Primăria Sector 2 București.
Pentru ridicarea unei pubele de 120 l de deșeuri reziduale, în care nu se află deșeuri reciclabile,oamenii vor plăti 8,24 lei, iar pentru una de 240 l – 16,47 lei.
Pentru deșeurile reciclabile, cetățenii vor plăti 0,99 lei pe tonă, fără TVA, prețul fiind subvenționat de Primărie. Dacă nu colectează selectiv, tariful este 10,21 lei pe pubela de 120 l și 20,43 pentru pubela de 240 l. Cu alte cuvinte, colectarea selectivă a gunoiului reduce tariful la gunoi.
În această lună, Primăria Sector 2 București se pregătește de nouă licitație, pentru colectarea gunoiului. Oficialii instituției spun că operatorul de salubritate va trebui să respecte decizia Curții de Apel București: fără taxă de habitat. Aceasta fost instituită în anul 2019 și a fost declarată ilegală de judecători. Taxa de habitat mai este cunoscută sub denumirea de „taxă pentru gunoi inclusă” în costul întreținerii. Aceasta a fost declarată nulă, întrucât nu reflectă cantitatea reală produsă de o familie/de o persoană fizică/juridică.
Primarii din București, cu excepția edilului general, Nicușor Dan, sunt extrem de îngrijorați de faptul că Eco Sud SA aplică tarife triple, fără respectarea Hotărârilor de Consiliu Local. Astfel, costurile cu salubrizarea cresc nelegal.
Eco Sud administrează singurul depozit de gunoi din apropierea Bucureștiului, iar organele de control au descoperit mari nereguli la această companie care pun în pericol sănătatea umană și Mediul.