Foto: Facebook Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a ignorat legea și a permis ca bucureștenii să plătească triplu pentru depozitarea gunoiului. Nu o spune presa, ci un document oficial emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice(A. N. R. S. C). Acesta va fi discutat la ședinta ordinară a Consiliului Local Sector 1, din data de 22 decembrie ac.

De asemenea, edilii din Sectoarele 1-4 sunt disperați, câtă vreme se prefigurează o „criză” a deșeurilor, iar Nicușor Dan nu vrea să comunice tariful pe care Eco Sud are dreptul să îl aplice pentru depozitarea gunoiului la groapa Vidra.

În urma unui control efectuat de ANRSC, s-a constatat că acestea sunt practicate de compania Eco Sud, fără a fi apobate prin Hotărârile de Consiliu General(foto)

Primarii din sectoarele 1-4 susțin că în lipsa unor aprobări ale Consiliului Local General, sunt în imposibilitatea de a hotărî cuantumul taxelor/tarifelor care trebuie aplicate în condițiile legii.

E strigător la cer ce se întâmplă! Totul a fost o minciună! Plătim cei mai mulți bani pentru gunoi. Bineînțeles că voi lua poziție vis a vis de această situație”, a menționat pentru Ziarul de Investigații, Daniela Popa, reprezentanta consilierilor locali PSD din Sectorul 1.

Nicușor Dan a refuzat să amendeze Eco Sud. Nu are alternative pentru „criza” gunoiului

Astfel, ANRSC a notificat Primăria Capitalei și Prefectura București. Însă, Nicușor Dan nu a dat „doi bani” pe instituțiile statului și mai ales pe bucureșteni. Nu a transmis ANRSC în fiecare lună ce măsuri a luat și, în mod normal ar trebui să primească amendă pentru acest prejudiciu adus bucureștenilor și mediului.

Primăria Municipiului București nu a efectuat niciun control la Eco Sud, cu toate că avea cunoștință că societatea aplică tarifele de depozitare neaprobate de către Consiliul General, iar compania Eco Sud trebuia sancționată cu amendă între 30 000 -50 000 de lei”, se arată în notificarea ANRSC.

„Consecințele negative sunt greu de cuantificat(…) pentru bucureșteni și Mediu”

Totodată, și Primăria Municipiului București ar putea fi amendată de ANRSC cu aceeași sumă, pentru că nu s-a conformat dispozițiilor transmise.

Eco Sud SA refuză să aplice acest tarif potrivit primarilor din sectoarele mai sus menționate și aplică tarife cuprinse între 200 și 214 lei/tona de gunoi. Aceste aspecte au mai fost prezentate de Ziarul de Investigații, iar reacția Eco Sud SA a fost să nege existența vreunui control.

Consecințele negative sunt greu de cuantificat și de reparat, pentru bucureșteni, dar și pentru mediul înconjurător”, explică președintele ANRSC, Ionel Tescaru.

Afirmația este justificată, câtă vreme operatorii de colectare a deșeurilor vor refuza să mai achite tariful triplat nelegal de Eco Sud, iar gunoiul din București va rămâne nedepozitat. Gropa de gunoi Vidra este singura din proximitatea Bucureștiului. Potrivit legislației în vigoare, deșeurile nu pot fi depozitate decât în județele din care sunt colectate.

Primăria Capitalei a încălcat și Legea 544/2001(R) privind accesul liber la informație și nu a răspuns solicitărilor noastre, pentru corecta informare. De asemenea, Nicușor Dan nu a putut fi contactat nici telefonic, deși s-au făcut demersuri în acest sens.

Citește și: Nicușor Dan așteaptă ca Bucureștiul să fie sufocat de gunoaie. Ar trebui să recupereze o sumă imensă

Articolul precedentIohannis a semnat demisia lui Florin Roman de la Digitalizare
Articolul următorPrimarul din Beleţi-Negreşti, găsit în apele râului Argeş, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”