Sursa foto: Observator

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat după ședința de Guvern că nu a fost semnat niciun contract privind achiziționarea de teste COVID din salivă din cauza unei contestări la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către una dintre firmele participante.

„Din păcate, am fost anunţaţi de către Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) că achiziţia privind testele COVID din salivă pentru şcoli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a instanţei. (…) Dar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitaţiei făcută de ONAC nu va putea semna din păcate săptămâna asta(…) şi sperăm să avem pronunţarea cu celeritate în acest sens”, a declarat Arafat.

Raed Arafat: „Depindem de decizia luată de CNSC”

Mai mult, secretarul de stat a menționat că e posibil să existe probleme cu lanțul de aprovizionare și de transport a testelor care vin din China.

China intră în noul an, vor avea o vacanţă care înseamnă 3-4 săptămâni, aceste teste vin de acolo, e posibilă să avem probleme cu lanţul de aprovizionare şi de transport. Va trebui să le contractăm cât mai repede după ce trecem de această fază. Mai sunt şi alte loturi în negociere la ONAC. Lotul contestat e cel cu livrare rapidă, celelale loturi sunt cu livrare peste două, trei săptămâni”, a transmis Arafat, relatează Digi24.

De asemenea, el a mai precizat că se va face și o analiză privind eficacitatea testelor de salivă. „Trebuie date din teren- câți copii au fost depistați, dacă testele se fac corect la domiciliu. Să fim siguri că testele care se dau sunt folosite eficient, cu rezultat, să nu fie doar o chestie de formă”, a mai precizat Arafat. De asemenea, șeful DSU a mai precizat că la IGSU nu mai există stocuri pentru testele de salivă pentru școli.

Conform Edupedu.ro, Guvernul României a reușit să cumpere până acum doar 14,5 milioane de teste din totalul de 70 de milioane pe care CNSU a decis să le achiziționeze pentru semestrul I.

Testele de salivă pentru elevi, indisponibile în prima săptămână de şcoală

Articolul precedentCetățenii din Sectorul 2 vor avea un nou sistem de taxare pentru ridicarea gunoiului. Supercom SA a creat haos la încheierea contractelor
Articolul următorÎPS Teodosie, predică în fața enoriașilor de pe cisternă
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.