Premierul interimar Florin Cîțu a fost criticat dur de către deputatul PSD Alexandru Rafila, posibilul ministru al Sănătății într-un eventual guvern PNL-PSD, pe tema testelor non-invazive pentru elevi. De criticile lui Rafila nu a scăpat nici pe subiectul certificatului verde, care în accepțiunea inițială însemna vaccinare, test negativ Covid sau trecere prin boală, și care este la „mâna” Camerei Deputaților pentru a deveni obligatoriu la locul de muncă. Cu precizarea, cel puțin în forma actuală, că „green-pass”-ul se referă doar la vaccinare sau trecere prin boală.
„Noi avem starea asta de alertă de 1 an și jumătate. Vi s-a părut diferită situația din vară față de acum? Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? Noi am cumpărat în procedură de urgență foarte multe teste pentru că acum e stare de alertă. Dar și în vară era stare de alertă. De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?”, a declarat Rafila, la Digi 24.
Potrivit documentației de atribuire a achiziționării testelor rapide de salivă, publicată de ONAC, oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic s-a stabilit pe baza criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț”, iar valoarea toată estimată a achiziției (trei loturi, cuprinse între un milion și 23,5 milioane de teste per lot) se menține la 1.050.000.000 lei fără TVA.
Acordurile-cadru, pentru fiecare lot în parte, se vor încheia cu maxim 10 operatori economici, respectiv cu cei 10 operatori economici clasați pe primele 10 locuri în clasamentul rezultat în urma aplicării criteriului de atribuire și a factorilor de
evaluare stipulați în documentația de atribuire, potrivit documentației ONAC.
CNSU a aprobat testele rapide de salivă pentru depistarea Covid în școli
Cât privește introducerea certificatului verde la locul de muncă, proiect care de altfel a fost respins săptămâna trecută de Senat, Rafila consideră că este necesară rescrierea proiectului, introducerea unor amendamente ar bulversa și mai mult opinia publică.
„De ce nu am discutat despre certificatul verde din vară, odată cu restul UE?”, a întrebat retoric Rafila, care a subliniat lentoarea cu care Executivul a administrat unele probleme legate de evoluția și limitarea pandemiei.
Proiectul de lege a fost respins, miecurea trecută, în Senat, cu 67 de voturi „pentru” din cele 69 necesare, însă Camera Deputaților este cameră decizională. Senatorii AUR și PSD au fost cei care au votat împotriva certificatului verde.
Rafila ar rescrie proiectul de lege privind certificatele verzi