Justiţia din Franţa cere Guvernului de la Paris ”să repare prejudiciul ecologic” de care este responsabil, precizează The Independent.
Termenul limită pe care tribunalui administrativ l-a acordat autorităților este data de 31 decembrie 2022. Prin urmare, Guvernul de la Paris va fi nevoit să ia toate măsurile utile pentru a compensa excesul de CO2 din perioada 2015-2018.
”Afacerea secolului”: Franța nu şi-a respectat propriile angajamente în materie de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră
Este răspunsul justiției, la trei ani de la declanşarea ”Afacerii secolului”. Asociaţia ”Notre affaire à tous”, la iniţiativa „Afacerii secolului”, a chemat statul francez în justiţie pentru că nu şi-a respectat propriile angajamente în materie de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră, mai arată sursa citată.
Guvernul de la Paris este somat să repare prejudiciul ecologic
Deja din luna februarie 2021, tribunalul administrativ din Franța a dat dreptate unor asociații care declaraseră statul francez ”responsabil de carenţe” în combaterea încălzirii climei.
Practic, statul nu a respectat propriile angajamente luate în 2015 în cadrul Acordului de la Paris.
La acel moment, organizațiile non guvernamentale insistau ca tribunalul să impună statului să ia măsuri pentru a repara acest prejudiciu. Câștigul de cauză a venit abia acum, în luna octombrie.
”Clima: stop inacţiunii, să cerem dreptate” – o petiție semnată de peste 2 milioane de oameni
La baza demersului a stat o petiție intitulată ”Clima: stop inacţiunii, să cerem dreptate”. Petiția a reușit, în doar 36 de ore, să strângă peste un milion de semnături.
Trei săptămâni mai târziu, petiția număra deja 2,3 milioane de semnatari.
Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016, după ce a fost îndeplinită condiția care impunea ratificarea acestuia de cel puțin 55 de țări responsabile pentru cel puțin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră. Toate statele membre ale UE au ratificat acordul.