Sursa foto: The Independent
Sursa foto: The Independent

Justiţia din Franţa cere Guvernului de la Paris ”să repare prejudiciul ecologic” de care este responsabil, precizează The Independent.

Termenul limită pe care tribunalui administrativ l-a acordat autorităților este data de 31 decembrie 2022. Prin urmare, Guvernul de la Paris va fi nevoit să ia toate măsurile utile pentru a compensa excesul de CO2 din perioada 2015-2018.

”Afacerea secolului”: Franța nu şi-a respectat propriile angajamente în materie de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră

Este răspunsul justiției, la trei ani de la declanşarea ”Afacerii secolului”. Asociaţia ”Notre affaire à tous”, la iniţiativa „Afacerii secolului”, a chemat statul francez în justiţie pentru că nu şi-a respectat propriile angajamente în materie de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră, mai arată sursa citată.

Guvernul de la Paris este somat să repare prejudiciul ecologic

Deja din luna februarie 2021, tribunalul administrativ din Franța a dat dreptate unor asociații care declaraseră statul francez ”responsabil de carenţe” în combaterea încălzirii climei.

Practic, statul nu a respectat propriile angajamente luate în 2015 în cadrul Acordului de la Paris.

La acel moment, organizațiile non guvernamentale insistau ca tribunalul să impună statului să ia măsuri pentru a repara acest prejudiciu. Câștigul de cauză a venit abia acum, în luna octombrie.

”Clima: stop inacţiunii, să cerem dreptate” – o petiție semnată de peste 2 milioane de oameni

La baza demersului a stat o petiție intitulată ”Clima: stop inacţiunii, să cerem dreptate”. Petiția a reușit, în doar 36 de ore, să strângă peste un milion de semnături.

Trei săptămâni mai târziu, petiția număra deja 2,3 milioane de semnatari.

Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016, după ce a fost îndeplinită condiția care impunea ratificarea acestuia de cel puțin 55 de țări responsabile pentru cel puțin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră. Toate statele membre ale UE au ratificat acordul.

VIACristina Antal
Articolul precedentCioloș: „Fac un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate”
Articolul următorKelemen Hunor: „Dacian Cioloș nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time