Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Experții continuă să avertizeze că o încălzire a planetei cu numai 2 grade Celsius ar putea face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Dintr-un articol publicat pe platforma European Data News Hub aflăm că, dacă planeta va continua să se încălzească, numărul persoanelor afectate de valuri de căldură extremă va fi mai mult decât dublu.

 Un sfert de miliard de oameni vor fi afectaţi de penuria de apă

Oceanul Arctic va rămâne fără calotele glaciare nu doar o dată într-un secol, ci o dată la fiecare zece ani. Statele care au semnat Acordul de la Paris şi-au luat angajamentul să limiteze creşterea temperaturilor globale – deja cu 1,1 grade Celsius mai mari decât nivelurile preindustriale – cu mult sub 2 grade Celsius, de preferat la 1,5 grade Celsius.

Umanitatea este încă departe de acest deziderat: chiar dacă vor fi îndeplinite, angajamentele actuale pentru reducea emisiilor vor provoca o încălzire ”catastrofală” a planetei, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, precizează Radio Eco Natura.

O creștere cu 2 grade Celsius va însemna și terenuri agricole necultivabile

Într-o lume în care temperaturile sunt cu două grade mai ridicate decât nivelurile din perioada preindustrială, între 7% şi 10% din terenurile agricole nu vor mai fi cultivabile.

Nivelul oceanului va creşte cu circa jumătate de metru peste nivelurile secolului al XXI-lea. Va continua să crească cu aproape doi metri până în 2300 – de două ori peste valorile preconizate de IPCC în 2019. Din cauza nesiguranţei în ceea ce priveşte calotele glaciare, oamenii de ştiinţă nu pot exclude o creştere totală de doi metri până în 2100 în varianta cea mai pesimistă a acestui scenariu, mai arată sursa citată.

Toate aceste fenomene afectează supravieţuirea plantelor şi animalelor de pe întreaga planetă

Conform studiilor, încălzirea globală limitată la 1,5 grade Celsius afectează în mod negativ 7% din ecosisteme.

La o încălzire de 2 grade Celsius, cifrele aproape se dublează. De asemenea, într-un registru pesimist, o creştere de 4 grade Celsius ar pune în pericol jumătate dintre speciile care trăiesc pe Terra.

Articolul precedentPSD se prezintă la Cotroceni fără o propunere de premier
Articolul următorTanczos Barna îndemană la vaccinare: ”Am pierdut prea multe cunoștințe, prieteni, membri de familie”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time