Foto: Avaaz
Foto: Avaaz

Ce este anxietatea climatică și care este legătura între nesiguranță și politică?

Membrii Avaaz tocmai au finanțat cel mai extins sondaj de opinie lansat vreodată pe tema anxietății climatice în rândul copiilor și al tinerilor.

Aceștia au intervievat 10.000 de persoane din 10 țări. În fiecare țară, studiul arată că anxietatea în ceea ce privește această criză planetară e foarte ridicată și nu vine doar din faptul că suntem martorii dezastrelor climatice, ci și că guvernele nu iau măsuri semnificative pentru a opri această criză.

Încă putem stagna schimbările climatice. Știm ce trebuie făcut și ce trebuie să facă guvernele. Dar e nevoie de voință politică curajoasă și de hotărâre și, până acum, în mod regretabil, exact astea lipsesc. Cu toate acestea, lucrurile se mișcă, există interes și încă mai este loc pentru speranță intensă și întemeiată”, au precizat autorii studiului

”Viitorul este înspăimântător”, iar guvernele au trădat încrederea tinerilor

Aproape jumătate dintre tinerii chestionați (45%) spun că anxietatea climatică le afectează viața de zi cu zi, modul în care se joacă, mănâncă, studiază și dorm.

– Peste șapte din zece (75%) consideră că ”viitorul este înspăimântător”, iar procentul sare la 81% la tinerii chestionați în Portugalia și 92% în Filipine.

– 58% mărturisesc că guvernele ”mă trădează pe mine și/sau generațiile viitoare”, în timp ce 64% spun că guvernele lor nu fac suficient pentru a evita o catastrofă climatică.

– Aproape patru din zece tineri (39%) ezită la ideea de a avea copii.

Aceste rezultate sunt înfricoșătoare, iar psihologii spun că nu afectează doar copiii. Anxietatea climatică este resimțită de oameni de toate vârstele, peste tot în lume.

Conform autorilor, concluziile acestui studiu ar putea juca și un rol cheie în litigiile climatice conduse de tineri, (cum e procesul referitor la climă, împotriva a 33 de guverne, la a cărui finanțare ajută și membrii Avaaz).

Ce este anxietatea climatică?

Anxietatea climatică reprezintă sentimentele de îngrijorare, frustrare, durere și chiar furie legate de realitatea crizei climatice și eșecul continuu al guvernelor de a răspunde cu urgența necesară.

Oamenii se simt trădați de lideri și speriați de viitor. Acestea sunt sentimente incomode și dificile, dar sunt un răspuns absolut normal și sănătos la distrugerea lumii naturale și la inacțiunea politică.

Nu vorbim despre „corectarea” sau „rezolvarea” anxietății noastre, ci despre a învăța să trăim cu ea. Este vorba de recunoașterea acelor sentimente și respectarea lor, astfel încât să putem acționa în criză. Mai mult, trebuie să îi responsabilizăm pe liderii noștri, fără a cădea în disperare sau negare.

Sentimentele noastre de anxietate provin adesea dintr-o iubire profundă, autentică pentru natură și planetă. Cum să nu ne simțim anxioși?! Nu sentimentele noastre sunt problema, ci realitatea crizei, combinată cu eșecul politic.

Dacă anxietatea climatică este un răspuns sănătos și natural, atunci cum trăim cu ea?

Climate Psychology Alliance (organizație preocupată de aspectele psihologice în contextul urgenței climatice) a oferit o serie de sfaturi care pot ajura la traversarea actualei crize.

– Amintește-ți că nu ești singur/ă. Există o mulțime de alți oameni la fel de anxioși ca tine, doar că nu se vorbește despre asta.

– Creează ocazii pentru a vorbi despre schimbările climatice, dar mai ales pentru sentimentele pe care ți le generează ție și celorlalți. Ascultă cum se simt tinerii și ia-le în serios sentimentele. Explică-le că sentimentele lor au sens și sunt semnal că le pasă. Tristețea și frustarea sunt normale în contextul de acum.

– Conștientizează că nu depinde totul de tine. Există o limită pentru ce poate face o singură persoană și, deși acțiunile individuale AU impact, aceasta este o responsabilitate colectivă. Sprijină tinerii să acționeze, oricât de mic ar fi impactul pentru tine. Avaaz este dovada că, atunci când ne unim suficient de mulți, putem face o diferență enormă!

– Fă tot posibilul pentru a avea grijă de tine,  fizic și emoțional. Pare evident, dar grija pentru lucrurile de bază ne poate ajuta să ne creștem rezistența și să rămânem ancorați. 

– Petrecerea timpului în natură poate fi de ajutor. Conectează-te cu natura și dă-ți voie să te bucuri de frumusețea ei. Dragostea noastră pentru natură ne poate inspira lupta pentru a proteja planeta.

Avaaz.org este o rețea pentru campanii internaționale cu peste 65 milioane de membri. Sunt oameni care luptă pentru a se asigura că deciziile globale reflectă viziunea şi valorile cetăţenilor lumii. („Avaaz” înseamnă, în multe limbi, „voce” sau „cântec”.)

Articolul precedentCîțu intenționează să separe vaccinații de nevaccinați. Se pregătește o nouă hotărâre de guvern
Articolul următor640.000 de români vor beneficia de investițiile POIM ale RAJA S.A.
Jurnalist full-time / Pesimist part-time