foto cu caracter islustrativ-telem.ro

Judecătoria Buzău a decis și a șocat. Un om al străzii, cu handicap mintal, ieșit din centrele de protecție înființate de stat, fără să fie în realitate infectat cu Covid-19, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare. Pedeapsa a venit, după ce a plecat din spital, în aprilie 2020, când era instituită starea de urgență. Avea doar simptome ale noului coronavirus, însă, figurează în evidențele pacienților cu TBC. Este vorba despre Matei Strugurel, din Buzău, în vârstă de 37 de ani. Nu a mai avut răbdare să aștepte rezultatul testului de Covid și a fugit din spital. Unde(…) nimeni nu știe. Statul nu mai urmărește ce se întâmplă cu oamenii care ies din centrele de îngrijire.

Astfel, o țară săracă, fără o strategie pentru incluziunea socială, ajunge să condamne cu executare o persoană care nu poate decide total pentru ea. Argumentul este că ar fi existat riscul să dea virusul Covid-19 sau TBC altor persoane, circulând liber. Mai mult decât atât, i-au stabilit și cheltueili judiciare de plată în valoare de 500 de lei. La o primă lectură, sentința pare validă, însă, probele din acest dosar dau toate raționamentele logico-juridice peste cap. Strugurel a avut test negativ de Covid, iar bolnavilor de TBC nu le este interzisă deplasarea în locurile publice.

Un om al străzii, acuzat că a răspândit virusul pe care nu l-a avut niciodată. Cum a fost lăsat fără apărare

Matei Strugurel a ajuns să fie pe site-ul Judecătoriei Buzău. Nu a putut primi citație, pentru că nu se știa unde locuiește. Procesul a avut două termene, în restul săptămânilor, s-a gândit judecătorul ce soluție să dea. La niciunul dintre acestea, nu a considerat necesar că Strugurel are dreptul fundamental la apărare. Completul de judecată a primit rezultatul testului Covid pe numele lui: negativ. Cu toate astea, nu a lăsat pe nimeni să spună o propoziție în favoarea inculpatului. De dragul teoriei de la Drept, măcar.

Când poate judecătorul/procurorul să facă adresă la Barou pentru asistență juridică

În cazul lui Matei Strugurel nu a existat solicitare din partea judecătorului de ședință sau a procurorului pentru a i se desemna un avocat din oficiu, fiind evident că nu își putea plăti unul. Toți inculpații din statele democrate au acest drept, iar instanța are obligația legală de a face aduce la cunoștință acest aspect, mai ales când e vizibil că inculpatul nu se poate apăra singur. Are obligația de a asigura un proces echitabil. În cazul de față, judecata s-a făcut exclusiv în lipsa acuzatului.

Centrul de Resurse Juridice a declarat apel. Pedeapsă: plata cheltuielilor judiciare

Auzind de această sentință șocantă, Centrul pentru Resurse Juridice( n.r organizație nonguvernamentă care militează pentru drepturile omului) prin avocata Ștefania Dascălu, a formulat apel. Apelul a fost respins din start, motivându-se lipsa de procedură. Concret, judecătorii au considerat că a fost formulat de o persoană fără calitate procesuală. Astfel, reprezentata Centrului pentru Resurse Juridice are de pltată și cheltuieli judiciari, în valoare de 200 de lei.

„ La data de 29.07.2021, Curtea de Apel Ploiești a respins ca indamisibil recursul declarat de colega noastră, avocata Ștefania Dascălu pentru domnul Matei Strugurel împotriva Hotărârii nr. 1034/2020 pronunțată de Judecătoria Buzău.

Matei Strugurel a fost condamnat la o pedeapsă de un an închisoare cu executare pentru părăsirea Spitalului Județean de Urgență Buzău, înainte de aflarea rezultatului testării pentru noul tip de coronavirus, rezultatul fiind negativ și obținut în aceeași zi în care a părăsit spitalul” , au explicat oficialii Centrului pentru Reurse Juridice.

Ce urmează pentru Matei Strugurel. Pentru români, viitorul nu sună bine

Baroul Buzău ar fi avut posibilitatea desemnării unui avocat din oficiu. Oficialii acestuia dau din umeri și spuncă nu a existat o astfel de cerere din partea instanței. Dacă s-ar fi formulat, cu siguranță s-ar fi desemnat un apărător în acest caz, potrivit legii.

Cazul a stârnit rumoare la nivel internațional. Agenția France Presse a titrat că e un abuz din partea instanțelor române.

Prin urmare, Strugurel merge la închisoare, doar dacă va fi găsit de polițiști. Ei sunt cei care au obligația de a pune în executare sentința definitivă de condamnare.

„Era oare necesară alocarea aceasta disproporționată de resurse umane și de timp pentru a face dintr-o persoană vulnerabilă un exemplu? Care este, totuși, mesajul pe care dorește, de fapt, să îl transmită justiția – atât în raport cu persoanele cu dizabilități dar și cu rigurozitatea măsurilor luate împotriva celor care nu respectă normele impuse de combatere pandemiei?”, se întreabă retoric oficialii Centrului pentru Resurse Juridice.

Singura cale de atac împotriva acestei decizii a instanței este plângerea la CEDO. Judecătorii europeni se pot pronunța asupra încălcării dreptului la apărare, nu asupra fondului cauzei. În cazul în care se va recunoaște o încălcare flagrantă a acestui drept fundamental, statul român ar putea fi obligat la plata unor daune imense. Acest lucru înseamnă că, Ministerul Finanțelor le va acoperi, din banii tuturor contribuabililor.

Consiliul Miniștrilor Europei a recomandat, în repetate rânduri, instanțelor din România, să nu încalce dreptul la apărare. Asistența juridică e necesară în toate fazele procesului, chiar și în faza cheltuielilor de executare. Întregul raport în acest sens poate fi accesat aici.

Articolul precedentCiolacu intervine în alegerile PNL și îi ironizează pe liberali
Articolul următorGermania vrea să renunțe la testele Covid gratuite
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”