9.000 de români din cei 200 mii înscriși pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca s-au retras vineri, în numai câteva ore de când CNCAV a anunțat blocarea lotului ABV 2856, din cauza căruia mai multe țări din Europa au suspendat imunizarea cu acest ser.
Într-o sesiune de întrebări, organizată pe pagina de Facebook a Ro Vaccinare, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au precizat că din cele 200.000 de persoabe înscrise, 9.000 s-au retras.
„Asta înseamnă doar un procent de 4,5%. Vaccinarea este un act benevol și au existat situații în care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, spun cei de la GCS.
Partea bună este că românii, în ciuda problemelor apărute la acest lot, au încredere în vaccinare, iar acest lucru s-a văzut în numărul consistent de persoane care s-au înscris pe locurile eliberate. Este vorba de 5.704 persoane care au „prins” astfel un loc pe liste.
„În mai puțin de 24 de ore, peste 5740 de persoane s-au programat pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania AstraZeneca. Încrederea românilor în campania de vaccinare a fost demonstrată prin dinamismul înscrierilor pentru imunizare! Pe măsură ce locurile s-au eliberat pe platforma de programare, peste 5740 de persoane au ocupat sloturile disponibile”, se arată pe pagina de Facebook Ro Vaccinare.
Emil Boc, vaccinat cu AstraZeneca din lotul „problemă”
Românii au încredere
De pe 15 martie începe a treia etapă a campaniei naționale de vaccinare, pentru populația generală. În orașele unde incidența cazurilor de infectare este de peste 4,5 la mia de locuitori, startul s-a dat din această săptămână.
„Încrederea românilor în campania de vaccinare a fost demonstrată prin dinamismul înscrierilor pentru imunizare! Pe măsură ce locurile s-au eliberat pe platforma de programare, peste 5740 de persoane au ocupat sloturile disponibile. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, a transmis CNCAV.
Peste 1,3 milioane de vaccinați, aproape 700 mii și cu a doua doză
Potrivit datelor oferite CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 1.375.594 de persoane, din care 693.549 și cu a doua doză. În funcție de ser, au fost administrate 1.076.540 cu Pfizer (din 27 decembrie, rapel la 21 de zile), 78.713 cu Moderna (din 4 februarie, rapel la 28 de zile) și 220.341 cu AstraZeneca (din 15 februarie, rapel la 8 săptămâni).
România va scoate temporar de pe piață lotul ABV 2856 a vaccinului Astra Zeneca