Emil Boc, vaccinat cu AstraZeneca din lotul „problemă”

Peste 77 de mii de doze din acest lot au fost deja administrate în țară

Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, a anunțat  că s-a vaccinat cu AstraZececa din lotul care ar provoca reacții adverse, dar precizează că se simte bine: „Nu am avut nimic în afară de simptome obișnuite unei răceli sau simptomele pe care le-am avut în copilărie la vaccinare”. Cu vaccin din același lot a fost imunizat și primarul Bacăului, Lucian Viziteu.

„Chiar acum am verificat – cu el m-am vaccinat. Am reținut aseară (joi – n.r.) numărul 2856 și dimineața, când am ajuns la birou am verificat. Nu am avut nimic în afară de simptome obișnuite unei răceli sau simptomele pe care le-am avut în copilărie la vaccinare. Viața merge înainte. Eu am încredere în Uniunea Europeană, se fac analize și sunt convins că deciziile vor fi luate în consecință, ținând cont de interesul sănătății. E bine că acel lot a fost pus în hold, în așteptare, dar asta nu înseamnă că vaccinarea cu celelalte loturi nu trebuie să meargă mai departe”, a spus, vineri, Boc pentru Ziua Live.

Emil Boc are încredere în vaccinare și în revenirea la normalitate

Primarul Boc va merge și la rapel, pe 9 aprilie, când este programat. „Evident, dacă va apărea ceva pe parcurs, oficial, din partea Uniunii Europeane, mă voi conforma la acele decizii. Dar nu am nicio problemă să urmez parcursul obișnuit. Eu cred că este o chestiune de civism, cei care doresc, că nu e obligatoriu, să mergem cât mai mulți la vaccinare, pentru că e calea directă să ieșim din această pandemie”, precizează Boc, la Digi24.

Lucian Viziteu, vaccinat și el cu serul de la AstraZeneca

Primarul Bacăului, Lucian Viziteu, vaccinat cu AstraZeneca, face apel la liderii politici să nu transforme această situație într-o luptă politică . „La începutul lunii martie m-am imunizat și eu cu vaccinul Astra-Zeneca din acest lot, de azi suspendat. Nu am avut efecte secundare majore. La fel ca mine, alte mii de români s-au imunizat cu vaccinul din acest lot și nici la ei nu există efecte secundare negative majore! Chiar și așa cred că este binevenită această măsură generată din dorința de precauție maximă.  Cu această ocazie, le cer liderilor tuturor partidelor politice să nu transforme o situație de sănătate publică într-o ocazie de a câștiga puncte politice. Sănătatea românilor este mai importantă decât orice!”, a scris Viziteu, pe Facebook.

Un lot cu probleme, mii de doze „în carantină”

În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV 2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis, joi, ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA.

În ceea ce privește lotul ABV 2856, începând cu data de 15 februarie au fost utilizate în România 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova, potrivit CNCAV.

România va scoate temporar de pe piață lotul ABV 2856 a vaccinului Astra Zeneca

Articolul precedentRadiografia Dianei Șoșoacă, în Senat
Articolul următorMii de butelii cu gaze periculoase, descoperite la Constanța