România va scoate temporar de pe piață lotul ABV 2856 a vaccinului Astra Zeneca

Doze din lotul ABV 2856 ar fi fost distribuite, până acum, în Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a anuntat aseară că în România s-a decis suspendarea vaccinarii cu dozele din lotul ABV 2856 – AstraZeneca. Doze din același lot au fost suspendate temporar și în Italia. Romania a primit peste 80.000 de doze din acest lot, fiind utilizate, până în acest moment, 77.000.

„În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima transă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional
de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri (nr. joi, 11 martie), a avut loc o ședința la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

  1. Că măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la
    finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existențe în momentul de față în România;
  3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existențe în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat. Menționam faptul că această decizie a fost luată că o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe bază evenimentului raportat în Italia. Astăzi, 11.03.2021, că urmărea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunța faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, se arată într-un comunicat al CNCAV, potrivit Ziare.ro.

Autoritațile au spus inițial că țara noastră nu ar fi primit doze din cel de-al doilea lot asupra caruia au existat suspiciuni în Austria. Acest lucru era susținut, în cursul serii trecute, inclusiv de Valeriu Gheorghiță. Ulterior, avea să se afle că lotul ar fi ajuns, de fapt, în România.

„Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite in 17 tari din Uniunea Europeana (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franta, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv si pentru care Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o investigatie, mentionam ca Romania nu a primit doze din acest lot.”

Citește și: Opt firme care se ocupă de deșeurile medicale, verificate de Consiliul Concurenței

Articolul precedentDan Barna, după audierea de la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă
Articolul următorPonta crede că Băsescu ar fi trebuit să își apere fata condamnată în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009: „Este un sub-om”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.