Noi verificări anunțate de Consiliul Concurenței, care în această perioadă este cu ochii pe practicile a opt companii de pe piața serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor medicale din România. Potrivit instituției, este vorba despre SC Stericycle România SRL, SC Mondeco SRL, SC AKSD România SRL, SC Bio Hazard SRL, SC Xtreme Ecogreen SRL, SC Loret del Mar SRL, SC Eco Diotti SRL și SC Eco Fire Sistems SRL, care sunt bănuite de comportament anticoncurențial, în sensul că și-ar fi împărțit piața de servicii în care activează, în așa fel încât orice altă concurență să fie eliminată.

Concret, „autoritatea de concurență are indicii privind o posibilă împărțire a pieței serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor rezultate din activități medicale și/sau posibila blocare a accesului pe piață al altor companii concurente”.

Până acum, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a o parte dintre aceste societăți, de unde au fost ridicate mai multe acte. Instituția spune că în acest moment documentele sunt analizate în cadrul procedurii specifice de investigație.

Această investigație a fost declanșată ca urmare a indiciilor obținute în cadrul anchetei sectoriale derulate de autoritatea de concurență pe piața deșeurilor medicale. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Analiza a arătat că piața serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor medicale este puternic concentrată, trei companii gestionând aproximativ 70% din totalul cantităților de deșeuri medicale în 2019, iar primele cinci aproximativ 80%.
De asemenea, în urma analizei autoritatea de concurență a făcut o serie de recomandări, în special din punct de vedere legislației, pentru îmbunătățirea funcționării sectorului și concurenței în domeniul gestionării deșeurilor medicale
”, transmite Consiliul Concurenței într-un comunicat.

Articolul precedentEgali în fața legii, speciali în fața vaccinului
Articolul următorInstanța din Wuppertal, Germania, a decis că un nazist de 96 de ani este inapt pentru proces