Instanța din Wuppertal, Germania, a decis că un nazist de 96 de ani este inapt pentru proces

Bărbatul de 96 de ani ar fi păzit transportul a sute de prizonieri care au fost uciși în camerele de gazare de la lagărul Stutthof din Polonia, susține Instanța din Wuppertal

Instanța din Wuppertal, Germania, ce trebuia să judece cazul unui bărbat de 96 de ani, gardian nazist,  acuzat că a „ajutat și instigat la asasinarea a sute de persoane” a considerat că acesta nu este apt pentru proces, potrivit judecătorului și purtătorului de cuvânt al Instanței, Christian Lange, citat de CNN.

Procesul nu va mai avea loc, dar fostul gardian nazist este obligat să „suporte el însuși cheltuielile de judecată”.  Harry S.,așa cum a fost numit bărbatul,  este acuzat că a servit ca pază în lagărul de concentrare nazist, lângă orașul polonez numit acum Gdansk, între iunie 1944 și mai 1945.

Instanța are „dovezi puternice”

Instanța susține că există „dovezi puternice” că el a păzit transportul a 598 de prizonieri la Auschwitz-Birkenau, unde 596 au fost uciși în camerele de gazare. Chiar dacă identitatea victimelor nu a fost dezvăluită,  din punct de vedere istoric prizonierii lagărului au inclus mulți evrei, precum și polonezi neevrei.

Lange a declarat pentru CNN că Harry S. ar fi făcut parte dintr-un grup de 11 bărbați care păzeau transportul prizonierilor la Auschwitz.

În februarie, o fostă secretară din lagărul Stutthof a fost acuzată de complicitate la asasinarea a 10.000 de persoane, în ceea ce a fost un caz rar care implică o presupusă membru al personalului lagărului de concentrare.

Procurorii nu au numit-o pe femeie, dar au spus că este acuzată că „i-a ajutat pe cei responsabili în lagăr în uciderea sistematică a prizonierilor evrei, a partizanilor polonezi și a prizonierilor de război sovietici în funcția sa de stenograf și secretar al comandantului lagărului”, mai transmite sursa citată.

Un alt nonagenar a fost judecat pentru uciderea prizonierilor, din același lagăr

În 2018, Johann Rehbogen, în vârstă de 94 de ani, a fost acuzat că a fost gardian SS în lagărul de concentrare Stutthof în adolescență în 1942. Instanța l-a acuzat că a ajutat și a incitat la uciderea a sute de prizonieri, inclusiv cu utilizarea gazelor otrăvitoare.

Rehbogen, care s-a prezentat în instanță într-un scaun cu rotile, a negat să știe amploarea atrocităților comise acolo într-o declarație citită în instanță de către avocatul său. Procesul a fost suspendat după ce Rehbogen a fost internat în spital cu probleme de sănătate, potrivit  AFP. Atunci, sute de prizonieri, polonezi și sovietici, dar și femei și copii evrei au fost uciși prin injectare cu benzină și fenol.

Curtea Constituțională a Germaniei a dat undă verde confiscării averilor obținute ilegal

Articolul precedentOpt firme care se ocupă de deșeurile medicale, verificate de Consiliul Concurenței
Articolul următorDan Barna, după audierea de la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă