Rocada guvernamentală ar putea aduce schimbări mult mai ample față de ceea ce s-a parafat între liderii coaliției.
Discuția în acest sens a fost adusă în prim plan de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a explicat aseară că, începând din luna mai, vor fi modificări pe structura de conducere a tuturor ministerelor.
Astfel, deși în înțelegerea politică dintre PSD, PNL și UDMR se stabilise că rotativa guvernamentală va aduce noi nume doar în ceea ce privește premierul și ministerele de Finanțe, Justiție, Transporturi, Investițiilor și Proiectelor Europene, plus Secretariatul General al Guvernului, Simonis a punctat că lucrurile, în realitate, vor fi altfel.
„În momentul în care premierul îşi depune mandatul, undeva în luna mai, tot guvernul este demis. Viitorul Guvern nu va avea doar un premier nou, că sunt aceiaşi, că sunt alţi miniştri, va fi un vot pe întreg Cabinetul. (…)
Inclusiv la structura guvernamentală pot fi, pot apărea ministere, pot dispărea, nu este nimic concret (…).
Orice se poate întâmpla, câtă vreme este un nou guvern”, a precizat Simonis la Prima News, citat de Știri pe Surse.
În urmă cu o lună, liderul PSD Marcel Ciolacu vorbea despre o singură posibilă schimbare odată cu rotativa, respectiv înființarea unui nou minister, în contextul eșecului privind aderarea României la Schengen.
Astfel, acesta opina că ar fi necesară înființarea unui nou minister, care să garanteze că discuțiile și negocierile privind aderarea vor avea efectul scontat de țara noastră, deoarece „peste tot, în toate guvernele din Europa, în statele mai dezvoltate economic decât România, se găseşte acest minister. Poate atributul nu ar fi trebuit să fie al Ministerului de Externe de negociere de aderare la spaţiul Schengen, poate acest atribut ar fi trebuit să fie al Ministerului Afacerilor Europene. (…) Din punctul meu de vedere Ministerul Afacerilor Europene ar trebui să existe în componenţa guvernamentală scoţând sau făcând o reducere a unuia sau două ministere”.