Sursa: Facebook

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe directorul general și totodată președinte al consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS București, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Pe numele său Cătălin Nae, inculpatul din dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție este acuzat că, timp de mai mulți ani, a încredințat contracte cu încălcarea prevederilor legale, păgubind instituția pe care o conduce de milioane de euro.

Alături de directorul Nae, în cauză au fost trimiși în judecată și administratorii societăților comerciale care au beneficiat de aceste avantaje, cei patru fiind acuzați de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Pentru cei care nu au auzit de INCAS, instituția este prezentată de director ca una „de cercetare lider în științe aerospațiale din România, cu o tradiție de peste 60 de ani în inginerie aerospațială, fizica fluxurilor și aerodinamică aplicată, folosind tehnologii de ultimă generație și infrastructură unică”, implicată „în toate proiectele aeronautice naționale majore pentru zone civile și militare și în prezent acționează ca un jucător major în politica UE de dezvoltare a cercetării și dezvoltării în cadrul viziunii FlightPath 2050 și al viitorului program Orizont 2020”.

Însă procurorii anticorupție arată că directorul s-ar fi folosit din plin de resursele INCAS:

În perioada 2012 – 2014, inculpatul Nae Cătălin, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat un număr de 12 contracte cu societăți comerciale, cu un comportament de tip „fantomă”, controlate de ceilalți patru inculpați, în condițiile în care acesta ar fi cunoscut faptul că agenții economici respectivi nu puteau să îndeplinească prestațiile (în domeniul cercetării aeronautice) la care se obligaseră, neavând capacitatea obiectivă să execute astfel de activități (nu dispuneau de capital uman și tehnic).

În contextul menționat mai sus, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, a achitat societăților respective suma totală de 21.495.199 lei (aprox. 5.000.000 euro), ce constituie un prejudiciu în dauna institutului concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile celor patru oameni de afaceri.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” a precizat că nu se constituie parte civilă în cauză”.

Articolul precedentEXCLUSIV zin.ro – Trotinetele electrice: Soluție de mediu sau doar afacere? Probleme foarte mari cu siguranța acestui tip de vehicule
Articolul următorLiderul deputaților PSD, noi informații despre rocada guvernamentală: „Viitorul Guvern nu va avea doar un premier nou, va fi un vot pe întreg Cabinetul”