Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit ieri despre situația salariilor din țară – atât în ceea ce privește minimul pe economie, cât și în ceea ce privește salariile bugetarilor.
Într-o intervenție la Antena 3, acesta a explicat că se fac analize pentru corectarea anumitor echități din sistemul bugetar, mai ales că avem de îndeplinit un jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și că se ia în calcul o nouă creștere a salariului minim pe economie, „vedem când”.
Pe palierul bugetar, Budăi a dat exemplul inechităților salariale din sănătate și educație, în condițiile în care noua lege a salarizării trebuie să fie gata în 2023.
„Unele categorii profesionale sunt la nivelul din 2022, (…) alte categorii au ajuns pe parcurs până în 2020, până la sfârșitul lui 2019, când am plecat noi de la guvernare, altele nu au ajuns. Iată că avem dezechilibre aici, cu categorii profesionale care sunt deja la nivelul din 2022, categorii profesionale care nu sunt la nivelul din 2022.
Este vorba despre personalul TESA din sănătate, parte din dascălii noștri, personalul didactic si nedidactic, parte din funcționarii ministerului chiar, parte din deconcentratele din tara. Sunt categorii care nu au ajuns la nivelul din 2022. (…)”, a spus ministrul Budăi.
Cât despre salariul minim, Marius Budăi a punctat că sunt discuții pentru o nouă creștere, însă a subliniat că nu vrea să dea „mesaje extrem de clare”.
„Anul acesta, la 1 ianuarie a fost un salt mare de 450 lei pentru salariul minim. A înţeles şi Guvernul să participe la acest salt şi 200 lei nu sunt taxaţi.
Avem discuţii cu partenerii sociali şi o asemenea decizie nu se ia decât la masa dialogului, cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi Guvernul la mijloc, ca un mediator ce trebuie să fie. Însă toate aceste lucruri câteodată există o vorbă în România care spune că ‘mai binele este duşmanul binelui’. Trebuie să vedem ce ne dorim, să avem discuţii clare şi oneste cu mediul de afaceri astfel încât să nu dezechilibrăm ceea ce avem bun acum. (…)
Avem salariul minim în construcţii făcut. Noi în mandatul trecut am semnat şi am avut un pact cu partenerii noştri din construcţii, mă refer la angajatori şi la reprezentanţii angajaţilor, unde am instituit acel salariu minim de 3.000 lei, ulterior în 2022 am instituit acel salariu minim de 3.000 lei şi cu fiscalizare redusă şi în agricultură şi alimentaţie. Acum salariu în construcţii este 4.000 lei.
Studiem ambele variate. Suntem în continuu dialog cu partenerii sociali şi vedem, în a doua parte a anului, ce putem discuta cu dumnealor. (…)
Eu o să mă feresc să dau cifre şi informaţii care nu sunt clare, discutate îndelung în coaliţie şi cu partenerii sociali, pentru că nu este corect. Însă discuţiile sunt pentru a avea o nouă creştere a salariului minim, fie la început de an, fie vedem când, dar să avem o predictibilitate pentru mediul de afaceri, dar şi ţinând cont de puterea de cumpărare a celor care lucrează pe salariul minim”, a mai spus ministrul Muncii pentru sursa citată.