Actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, s-a retras din Marină în 2016 cu gradul de contraamiral, pentru a candida din partea PNL la funcția de primar al orașului de la malul mării la alegerile locale din același an, fără a fi însă ales.
În decembrie 2016 a fost primul în lista de Senat a liberalilor pentru alegerile legislative și a fost ales senator de Constanța.
La alegerile locale din septembrie 2020 a reușit să își atingă scopul și să devină primarul Constanței, pentru un mandat care cel puțin în primii doi ani i-a atras nemulțumirea aproape generalizată a locuitorilor urbei.
Înainte să ajungă primar, Vergil Chițac a declarat, în mai multe rânduri, că orașul Constanța ar fi în faliment dacă ar fi o societate comercială, acuzând faptul că orașul are nevoie de cheltuieli de funcționare mai mari decât veniturile proprii.
După doi ani, la jumătatea mandatului de primar, Chițac nu doar că își păstrează opinia, dar declară că situația s-a agravat.
”Dacă am fi o societate comercială, am intra în faliment. Cheltuielile de funcționare – adică să mâncăm, să ne plătim apa, curentul, nu să mai luăm și un televizor – sunt mai mari decât veniturile proprii.
Adică eu cheltuiesc să mănânc și să stau în casă mai mult decât salariul. E clar că suntem într-o situație falimentară. Nu putem acum, pe timp de criză, să cerem să fie rezolvată problema asta, în condițiile în care energia s-a dus cât s-a dus, în condițiile în care gigacaloria și subvenția la căldură… nu poți să ceri unui constănțean mai mult de 450 de lei pe gigacalorie, în condițiile în care un apartament mediu, în Constanța, pe timp de iarnă, în luna februarie, consumă o gigacalorie.”, a declarat Vergil Chițac în noiembrie 2022, în cadrul unei conferințe de presă.
El este acuzat însă de presa locală nu doar că nu a făcut nimic pentru a crește veniturile orașului, dar cu atât mai puțin s-a preocupat de reducerea cheltuielilor bugetului local.
A scufundat turismul
Municipiul Constanța este un centru industrial, comercial și turistic de importanță națională, cu toate acestea turismul s-a prăbușit în timpul mandatului lui Vergil Chițac, iar unul din cei mai importanți investitori locali, fabrica de bere Heineken, a anunțat în septembrie 2022 că în termen de un an de zile își va închide porțile.
Chițac este acuzat că ”a îngropat” Constanța la propriu și la figurat, prin numeroasele lucrări publice de amploare a căror execuție s-a prelungit cu mult peste termenele de finalizare, cu costurile de rigoare.
Tot orașul pare bombardat, oamenii stau în trafic ore întregi. Nervi, poluare, timp pierdut. Lucrările, care nu se mai termină, distrug economia. Afacerile multor constănțeni sunt ruinate din cauza șantierelor, scrie atacdeconstanta.com.
Într-o conferință de presă desfășurată în noiembrie 2022, primarul Vergil Chițac a declarat că ”își asumă” această situație, cu justificarea:
”Mai bine să mă înjurați pentru ceea ce fac decât pentru ceea ce nu fac. Știu că lucrurile astea produc neplăceri, vă garantez că produceau mult mai multe neplăceri în viitor dacă nu le făceam”.
”Noi am predat amplasamentele unor constructori, există un diriginte de șantier care are toată responsabilitatea și tot ce se întâmplă acolo depinde de acești oameni. Sigur că și pe noi ne interesează. Avem și noi oameni care se întâlnesc, urmăresc, fac acte, însă răspunderea legală este a lor”, dă vina Chițac pe executanții lucrărilor.
Scandalul parcărilor scumpe
După aproape trei ani de când Strada Ștefan cel Mare, artera din inima orașului ce pare că a suportat un bombardament, este în șantier, lucrările nu sunt realizate nici măcar pe jumătate.
Primarul se justifică arătând că întârzierile au fost cauzate de lucrările de reabilitare a reţelelor de apă și canalizare efectuate de către RAJA S.A în cadrul unui proiect major finanţat din fonduri europene și a lucrărilor de reparaţie a reţelelor de transport și distribuţie termică si reabilitare canale termice, proiect finanţat din bugetul local și fonduri europene.
”Proiectul pe Ștefan cel Mare a mers mai greu, aici s-au suprapus trei proiecte. Noi nu puteam să așternem granitul până nu rezolvam problemele din subteran. Proiectul RAJA a întârziat din motive obiective până când a fost găsită o soluție legală pentru care ei să intervină să schimbe infrastructura de apă și canalizare. Alt proiect a fost legat de schimbarea instalației de încălzire aferentă sistemului din zonă. Ceea ce vedeți în momentul de față va căpăta o formă vara aceasta”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, în februarie 2023, potrivit adevarul.ro.
Între timp, valoarea contractului s-a majorat cu peste opt milioane de lei, fără TVA.
Mai mult decât atât, primăria condusă de Vergil Chițac este acuzată că a îngropat și turismul, prin tarifele uriașe de parcare. Trebuie menționat că stațiunea Mamaia aparține administrativ de municipiul Constanța, deciziile legate de administrarea spațiilor publice fiind luate la nivelul primăriei municipale.
”Primarul Constanței insistă să devină regele «ospitalității» pe litoral: îi sărăcește pe turiști… prin tarife masive pentru parcări! Să mă explic: la început de sezon estival a venit rândul turiștilor să dea piept cu aberațiile edilului din Constanța!
Mai exact, vor trebui să bage mâna adânc în buzunare pentru plăti parcarea auto: 4 lei pe oră, 24 de ore din 24, pentru un loc în stațiunea Mamaia! Vorbim 96 de lei pe zi! Ca să fim corecți: sunt… doar 94 de lei!
Deoarece marea «bunăvoință» a primarului vine la pachet și cu o gratuitate: pentru primele 30 de minute. Doar atât, ca nu cumva să se obișnuiască turiștii cu «plăcerile administrative» locale.”, acuza în mai 2022 deputatul social-democrat Marius Horia Țuțuianu, potrivit digifm.ro.
Vergil Chițac nu înțelege ”dezavantajele” ce decurg din această ”aiureală administrativă”, în condițiile în care pentru o noapte de cazare se poate achita 120 de lei, susținea deputatul:
”Nu foarte departe de parcare Primăriei se află hotelul în care turistul se poate caza cu 120 lei! Adică cu puțin mai mult decât plata cât pentru «cazarea» autoturismului! În această situație, de ce ar plăti românii pentru parcare cât pentru cazare?
Nu o vor face, așa cum nu a făcut-o nici anul trecut. Autovehiculele vor ajunge să fie parcate, la fel ca în 2021, tot pe spațiul verde! Turiștii vor prefera să emigreze din Mamaia spre sudul litoralului. Nu toți își permit să dea pentru parcare cât pentru o cameră. Ca să nu mai spunem că mulți vor alege Bulgaria!
Ce a reușit primarul Constanței să facă introducând acest tarif? A băgat în moarte clinică turismul din stațiunea Mamaia”, concluzionează Țuțuianu, care crede că primarul liberal a ”gonit banii ce puteau să intre în visteria municipiului”, lăcomindu-se la încasări din parcări.
Trebuie arătat că Primăria Constanța a avut un buget pe anul 2021 în care veniturile au fost estimate la 994 milioane lei. Pentru comparație, Cluj-Napoca a avut în același an venituri de 2,1 miliarde de lei, în condițiile în care potențialul turistic și comercial al celui mai mare port din bazinul Mării Negre este uriaș.
Cheltuielile sfidează criza
Nu doar cu veniturile prea mici la bugetul local are probleme primarul Vergil Chițac, ci se confruntă și cu acuzații legate de faptul că, deși vorbește despre condiții extraordinare de criză, primăria pe care o conduce a angajat cheltuieli care sfidează criza, precum închirierea de beculețe de Crăciun cu cel mai mare preț din România.
S-a plătit de șase ori mai mult decât în Brașov sau Timișoara, mai mult decât Cluj, cam cât Viena, scrie ct100.ro.
Chițac nu a explicat nici de ce a suplimentat bugetul Clubului Sportiv Municipal cu 13,09 milioane de lei, nici de ce a majorat salariile funcționarilor și polițiștilor locali, mai arată sursa citată.
Iar Adevărul scria în septembrie 2021 că Primăria Constanţa a cheltuit peste 1,2 milioane de lei pentru achiziţionarea a 400 de coşuri de gunoi pe care apoi le-a amplasat în zone în care existau deja alte coşuri.
Primăria Constanţa a achiziţionat în luna mai 2021 aceste coşuri de mari dimensiuni (110 litri) motivând că experienţa anilor anteriori a demonstrat că produsele ieftine sunt de slabă calitate, situaţie ce a generat costuri ridicate pentru întreţinerea acestora, iar de cele mai multe ori starea de degradare avansată a condus la casarea acestora, fiind necesare noi achiziţii pentru înlocuirea lor, potrivit sursei citate.
Referitor la situaţia creată în Mamaia şi zona peninsulară a oraşului, unde coşurile noi sunt puse alături de cele existente deja, administraţia a transmis că ”este o situaţie provizorie, coşurile vechi vor fi ridicate, verificate, reparate unde este cazul şi se poate, multe sunt sparte sau au cuva metalică ruginită în partea inferioară, multe chiar nu mai au fund. Coşurile de capacitate mare se amplasează în zonele intens circulate, cele mici care pot fi refolosite, vor fi reamplasate pe alei unde nu erau coşuri”.
DNA intră pe fir
Dacă pentru coșurile de gunoi primăria condusă de Vergil Chițac a găsit bani, nu același lucru s-a întâmplat atunci când firma care se ocupă de ridicarea gunoiului în Municipiul Constanța a cerut o ajustare în sus a tarifelor din contractul cu municipalitatea.
Un adevărat scandal public a avut loc între primar și firma Polaris, primul acuzând compania că refuză să mai ridice gunoaiele pentru a șantaja Primăria să îi plătească mai mulți bani.
În replică, Polaris l-a acuzat pe primar, într-un comunicat public însoțit de documente justificative, că ”folosește în mod incorect anumite date și împrejurări necorespunzătoare adevărului”, mai exact că minte.
”Cunoaștem retorica din campania electorală a domnului Primar Chițac care și-a construit toată campania în jurul ideii de demonizare a firmei Polaris și și-a prezentat în cadrul campaniei planul de destructurare a acestei firme, însa considerăm că toate aceste mesaje politice, mai ales că Polaris nu candidează la nimic, vor trebui să fie înlocuite de măsuri de punere a contractului de salubrizare în acord cu contextul legislativ și economic actual.”, a transmis operatorul de salubritate.
Cert este că, în urma scandalului, gunoiul de pe străzile orașului nu a fost ridicat timp de mai multe zile.
Însă problemele primarului Constanței cu privire la cheltuirea banului public sunt departe de a se opri aici.
Chițac este suspect într-un dosar DNA privind plăți nelegale într-un contract pentru spații verzi, scria în mai 2022 g4media.ro. El ar fi plătit nelegal către firma care întreține spațiile verzi din oraș mai multe facturi în afara unui contract.
Nu este primul caz pe care procurorii DNA îl verifică pe Vergil Chițac în legătură cu activitatea primăriei pe care o conduce. La finele lui 2021 au avut loc mai multe percheziții la sediul instituției, fiind vizate mai multe concursuri de angajare suspectate ca fiind desfășurate în afara cadrului legal, scrie constanta.info.
Constanța a stabilit de altfel o premieră în România prin faptul că municipalitatea a fost amendată în septembrie 2021 de Garda de Mediu pentru lipsa spațiilor verzi.
De asemenea, lipsa apei calde și falimentul vechii companii de termoficare, RADET Constanța, probleme întâlnite în mai multe din marile orașe din Romaânia, sunt necazuri de care nici constănțenii nu au fost scutiți în ultimul an.
Vergil Chițac merge mai departe
În urma nenumăratelor scandaluri și controverse, precum și pe fondul nemulțumirii generale a constănțenilor cu privire la modul în care s-au desfășurat lucrurile în cei doi ani de mandat ai actualului primar liberal, Vergil Chițac a fost părăsit până și de foștii săi apropiați.
City managerul municipiului Constanța, avocata Felicia Ovanesian, i-a prezentat primarului demisia prin intermediul unui e-mail, în urmă cu doar o săptămână de la realizarea acestui material.
Felicia Ovanesian a fost numită în funcţie chiar de edilul Vergil Chiţac însă, în ultima perioadă, relaţiile dintre cei doi se pare că nu mai erau la fel de cordiale din cauza nemulţumirilor venite din partea constănţenilor cu privire la modul deplorabil în care arată oraşul, scrie cugetliber.ro.
Fostul city manager i-a transmis primarului o scrisoare amplă, în care reproșează faptul că nu a existat o relație corectă între cei doi și a fost în permanență sabotată de Vergil Chițac.
Se poate spune chiar că acest document reprezintă un denunț, pentru că primarului i se reproșează faptul că Feliciei Ovanesian nu i s-a dat voie să sesizeze organele penale în cazuri grave, nici să anuleze autorizații de construire ilegale, scrie constanta.info.
În februarie 2023, Primăria Constanța a anunțat că va rezolva problema veniturilor mici la bugetul local prin intermediul unui împrumut de peste 250 de milioane de lei, pe o perioadă de cel mult 13 ani, pentru realizarea mai multor investiţii publice de interes local.
Cea mai mare sumă din creditul respectiv, de peste 193,8 milioane de lei, este prevăzută pentru proiectul privind construirea unui CET nou, conform economica.net.
Alte sume vor fi alocate pentru proiectul ”Policlinica Municipală, specializarea cardiologie şi oncologie Constanţa – spital nou”, reabilitarea şi modernizarea mai multor unităţi de învăţământ, reabilitarea reţelelor de termoficare, crearea unui spital modular în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase în contextul Covid 19, reabilitarea bulevardelor.
”Oraşul Constanţa este un oraş solvabil, deci nu se pune problema că nu putem împrumuta aceşti bani. (…) Oraşul Constanţa are nevoie de dezvoltare. Revin şi spun: toţi consilierii au văzut bugetul anterior, ştiu că preţurile au crescut foarte mult din cauza acestei crize energetice şi, când ne uităm pe buget, vedem că cheltuielile de funcţionare au crescut foarte mult.
Nu numai la noi, în toată ţara asta, în toată Europa. Veniturile nu sunt pe măsura creşterii acestor cheltuieli, motiv pentru care ne-a rămas un spaţiu bugetar foarte mic pentru investiţii”, a afirmat Chiţac.
El a anunțat că își dorește un nou mandat și va candida la viitoarele alegeri locale pentru postul de primar al Constanței.