De aproape un an de zile, judecătorul Stamate Octavian, de la Tribunalul Călărași, „se chinuie” să rămână în urmă cu pronunțarea soluțiilor în dosare, respectiv motivarea acestora. Prin repartizare aleatorie, a ajuns la completul al cărui președinte este și un dosar simplu, în care se reclamă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru că nu a comunicat un răspuns la o solicitare în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.
Concret, s-a cerut acestei instituții publice să comunice CLAR dacă Dumitru Pelican(director al Agenției Municipale de Ocupare a Forței de Muncă București) se face răspunzător în vreun fel pentru că i-a propus unei tinere „să o ia la el, la agenție”, la compartimentul juridic(n.r. captură conversație messenger, despre care Poliția Sector 3 București și Parchetul aceluiași sector au stabilit că e reală, netrucată, așa cum a invocat Dumitru Pelican(n.r. foto)
Este evident că acesta se chinuia să comită un abuz „de dragul petentei”. La vremea respectivă(n.r. 2019), cea care a solicitat Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă(ANOFM) să ia măsurile legale și să le comunice petentei a fost Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, în guvernul Orban.
Cu toate acestea, ANOFM a încercat „să o scalde”, fără să răspundă concret la ce a întrebat petenta: a fost sau nu sesizată Comisia de Disciplină în cazul lui Dumitru Pelican? Dacă da, care a fost sancțiunea? Este firesc să cerem informații oficiale, pentru că ne dorim informarea corectă.
Pentru că nu i-a fost respectat dreptul la informare publică, petenta a formulat și reclamație administrativă, ulterior, plângere la instanța de contencios-administrativ, cea din urmă nefiind condiționată de existența primei, cum greșit a amânat judecătorul Stamate Octavian acest dosar.
Judecătorul Stamate Octavian nu e capabil să pronunțe o soluție de un an de zile. Este deja propus pentru excluderea din magistratură. Dumitru Pelican, în prim plan
Astfel, dosarul în care se solicită obligarea ANOFM să răspundă la întrebarea de mai sus în baza Legii 544/2001, a ajuns pe masa judecătorului Stamate Octavian la data de 14. 10 2021. După cum se poate observa din capturile Ecris, după o presupusă cercetare judecătorească, de la data de 17.02.2022 până la data de 28.12.2022, Stamate Octavian amână în continuu pronunțarea acestei cauze. Menționăm că dosarul acesta nu e deloc „stufos”, conține câteva adrese care, se pot citi în maximum 20 de minute, chiar și de un stagiar.
Ce spune legea privind amânarea unei soluții într-un dosar: „În cazul în care pronunţarea hotărârii nu se poate face în ziua când a avut loc dezbaterea în fond a cauzei, instanţa va putea amâna pronunţarea cu cel mult 15 zile. Măsura va fi anunţată de preşedintele instanţei”
Amânarea pronunţării nu reprezintă o situaţie la care trebuie să se recurgă în mod obişnuit. Aceasta reprezintă o instituţie procesuală de excepţie, împrejurare ce rezultă chiar din primul alineat al textului comentat, care permite amânarea „în cazuri justificate
Din datele pe care zin.ro le-a obținut de la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), Stamate Octavian, fost consilier juridic la ANAF, fost procuror, este deja cercetat disciplinar pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență. Mai mult decât atât, s-a mai pricopsit cu o plângere din același motiv și este propus pentru excluderea din magistratură.
Dacă nici dosarele simple nu pot fi soluționate de magistrați, ne întrebăm ce se întâmplă cu cele complexe, care necesită timp și cunoștințe pentru studiu(?).
Prin amânarea continuă a unei cauze se încalcă dreptul fundamental la soluționarea unei cereri într-un timp echitabil, iar CEDO poate constata acest lucru.
În ultima perioadă, Tribunalul Călărași a fost în centrul mai multor scandaluri publice, în frunte cu cel care a condus această instituție, actual secretar de stat în Ministerul Justiției, George Șerban. Puteți(re)citi aici.