Sursă foto: www.stiridecluj.ro
Sursă foto: www.stiridecluj.ro

Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură, pentru că manifestările lui pe rețelele de socializare ar aduce prejudicii imaginii Justiției.

Decizia nu este, încă, definitivă, dar chiar și așa, a stârnit reacții puternice.

Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”, scrie Cristi Danileț, pe Facebook.

Cei care-l urmăresc pe Cristi Danileț știu că manifestările lui pe rețelele de socializare sunt mai mult decât decente. Are postări în care execută câteva mișcări de karate. În două filmulețe, pe Tiktok, tunde gardul și curăță piscina. Pune poze cu el, la birou, cu teancul de dosare, seara târziu. Vreo câteva poze din vacanță.

În rest, totul, dar absolut totul este despre lupta anticorupție. Despre educația juridică în școli. Despre drepturile, dar și îndatoririle cetățenilor. Despre cum legea nu ar trebui încalcată. Despre partea bună și frumoasă a Justiției. Despre educație.

Dacă asta înseamnă conduită care lovește în imaginea justiției, nu știu exact cum ar fi trebuit să se comporte pentru ca lumea să aibă o părere grozavă despre ea.

Imaginea Justiției în România

Să fim serioși, puțini fac distincția între avocatură sau magistratură. De unde rezultă că, dacă ai o vagă legătură cu Dreptul, toate manifestările tale se reflectă, direct, asupra imaginii pe care o au românii despre Justiție.

Cristi Danileț e judecător, ține de magistratura din care a fost exclus.

Diana Șoșoacă face parte din Barou. Dar nimeni nu a considerat că, într-un fel sau altul, aceasta ar aduce vreun prejudiciu imaginii Baroului.

Dar să nu amestecăm, totuși, borcanele. Să rămânem la judecători.

G4Media publică un mix de judecători care, de-a lungul timpului, au folosit diverse registre de limbaj penrtu a-și exprima opiniile, pe rețelele de socializare. În cazul lor, nu s-a considerat necesară excluderea din magistratură. Pentru că dublul standard se poate aplica oriunde, oricând, dar mai ales când ne convine.

Între timp, alți cinci judecători din Constanța au fost penalizați, tot de către Consiliul Superior al Magistraturii. Cei cinci sunt recunoscuți pentru poziția luată împotriva mutilării legilor justiției. Pentru că au criticat SIIJ. Dar și pentru sentințele dure, date în procesele unor nume celebre.

Reacții la excluderea lui Cristi Danileț

Reacțiile nu au întârziat să apară. Pentru că poți spune orice despre Cristi Danileț: că nu ești de acord cu el. Că nu-ți place mustața lui. Că nu ești de acord cu opiniile lui. Dar nu că aduce prejudiciu de imagine justiției.

Dacian Cioloș, Rareș Bogdan, Dan Barna, Flavia Maier (decanul Baroului Cluj), Siegfried Mureșan, Ana Birchall, Cristian Băcanu, Marian Godină, Tudor Chirilă și mulți, mulți alții și-au exprimat susținerea față de Cristi Danileț.

Pentru că nu poți sta tăcut, în momentul în care vezi o nedreptate. Unii au numit acest act un atac la democrație. Alții, un atac la independența reală a justiției. Un act de intimidare. Un avertisment.

Orice ar fi, e impresionant că (încă) mai avem puterea să reacționăm. Pe lângă recursul pe care Cristi Danileț îl face la ÎCCJ, USR a anunțat că va sesiza Comisia Europeană în legătură cu această situație.

Și, dacă nu și nu, există întotdeauna CEDO. Nu ar fi primul magistrat care apelează la el și are și câștig de cauză…

Articolul precedentUPDATE. Suspectul dublului asasinat de la Iași, reținut la Roma
Articolul următorRareș Bogdan: ”Motivul excluderii lui Cristi Danileț din magistratură este o rușine”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.