Agenția Națională de Integritate

Agenția Națională de Integritate a comunicat că nu mai puțin de opt consilieri locali din Popești-Leordeni din cei 20 s-au aflat în conflict de interese în materie administrativă în septembrie anul trecut.

Aceștia au participat la adoptarea unei hotărâri prin care și-au păstrat mandatele, ANI detaliind că cei 8 consilieri au încălcat mai multe prevederi din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, dar și din OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

În comunicatul ANI se precizează că cei 8 aleși locali din cadrul CL al Orașului Popești-Leordeni, județul Ilfov sunt Alexandru Ion, Florin-Radu-Virgil Stan, Ionuț Șerban, Constantin Mitran, Elena Oncuță, Valeriu-Marian Târțău, Silviu Cazacu și Nicolae-Ionuț Lorin, care, „au participat la adoptarea Hotărârii CL din data de 28 septembrie 2021 privind respingerea Proiectului de hotărâre din data de 23 septembrie 2021 cu privire la încetarea mandatelor de consilieri locali, aceștia având un interes personal în problema supusă dezbaterii, deoarece se aflau pe lista celor 8 consilieri locali ale căror mandate au fost declarate încetate de drept”.

Conform informațiilor oficiale, cei 8 fac parte din două formațiuni politice:- Alexandru Ion – Partidul PRO România, Stan – Partidul PRO România, Șerban – Partidul PRO România, Mitran – Partidul PRO România, Oncuță – Partidul PRO România, Târțău – Partidul Național Liberal, Cazacu – Partidul PRO România, Lorin – Partidul PRO România.

Proiectul de hotărâre ajunsese pe ordinea de zi a ședinței din septembrie la inițiativa consilierilor locali ai Alianței USR PLUS Popești-Leordeni, 8 la număr, și prevedea constatarea încetării „de drept, înainte de expirarea duratei normale, conform art. 204 alin. (2) lit. e) din ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ a mandatelor”. Articolul la care se face referire la „lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor ordinare şi/ sau extraordinare”.

La acel moment, USR PLUS propunea încetarea mandatelor a 10 consilieri locali, dar doi dintre aceștia nu sunt menționați de ANI – Ciotoianu Marian (Partidul PRO România) și viceprimarul Ștefanescu George-Adrian (Partidul National Liberal).

Articolul precedentExclusiv. Judecătorul Stamate Octavian nu e capabil să pronunțe o soluție de un an de zile. Este propus pentru excluderea din magistratură. Dumitru Pelican, în prim plan
Articolul următorDrulă consideră că legea privind pensiile speciale este o „cosmetizare”: „PNL și PSD au pus în pericol banii României din PNRR”