Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a făcut public faptul că, în urma unor discuții recente, Comisia Europeană a fost de acord cu prelungirea programului „Sprijin pentru România”, prin care se oferă vouchere sociale în valoare de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde.
Discuțiile, potrivit unui comunicat de presă, au fost purtate între delegația MIPE, condusă de ministrul Marcel Boloș, și reprezentanți ai CE, dat fiind că existau anumite nelămuri privind închiderea negocierilor cu Executivul European pentru Politica de Coeziune aferentă perioadei de programare 2021–2027.
Din ce se arată în comunicat, România ar ști ce să facă acum pentru ca toate cele 16 Programe Operaționale să fie aprobate până la finele anului și să primească fonduri europene, iar țara noastră să nu piardă aproximativ 5,2 miliarde euro din totalul alocării de peste 30 de miliarde.
Astfel, în afară de asigurările legate de „Sprijin pentru România”, oficialii spun că de la Bruxelles s-a primit undă verde și pentru ca Guvernul să aloce fonduri pentru a sprijini populația vulnerabilă prin suportarea unei părți din costurile cu facturile la energie, fie ea termică, gaz sau curent electric.
„Reprezentanții Comisiei Europene ne-au oferit garanții că până la finalul acestui an vom avea toate cele 16 programe aferente perioadei 2021–2027 aprobate. Negocierile la care am luat parte salvează practic Romania de pierderea a circa 5,2 miliarde de euro din totalul alocării de aproximativ 30 de miliarde de euro din Politica de Coeziune.
Aceasta reprezintă alocarea aferenta anului 2022, precum și un sfert din alocarea comunicată inițial României pentru anul 2021. De asemenea, am convenit să implementăm sprijinul pentru plata facturilor în rândul persoanelor vulnerabile și continuarea programului „Sprijin pentru România”.
Mulțumesc tuturor colegilor implicați în programarea și negocierea Acordului de Parteneriat și a programelor, pentru finalizarea cu succes a acestui proces, pe care l‑am început în primul meu mandat la MIPE. Munca lor se vă transpune în investiții majore și noi locuri de muncă pentru oameni.
Mai departe, trebuie să capacităm toți actorii – administrație publică centrală și locală, instituții publice, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile – pentru a fi sigur că maximizăm rezultatele oferite de aceste oportunități, prin care putem schimba cu adevărat România”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Acum, că s-au întors în țară și teoretic ar ști ce e de făcut, oficialii noștri arată că în următoarea perioadă vor fi transmise și a variantele finale pentru Programul Sănătate, care au o valoare de peste 23 de miliarde de euro, cu finanțare integrală din Fondul European de Dezvoltare Regională – 17,8 miliarde euro, Fondul de Coeziune – 3,53 miliarde euro și Fondul de Tranziție Justă – 2,1 miliarde de euro.
„România va avea aprobate în acest an 3 programe operaționale cu componentă socială:
a) Programul Operațional Educație și Ocupare 2021–2027 – cu o alocare de 4,3 miliarde de euro pentru valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii, dezvoltarea competențelor antreprenoriale, reducerea abandonului școlar, economie socială și creșterea accesibilității, atractivității și calității învățământului profesional și tehnic/dual.
b) Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027 – cu o alocare de 4,1 miliarde de euro pentru sprijinirea persoanelor defavorizate prin vouchere sociale, programe de tip „masă caldă”, servicii sociale pentru persoane cu dizabilități și copii aflați în risc de separare față de familie, vârstnici și alte grupuri vulnerabile, inclusiv investiții în infrastructură socială și locuințe sociale.
c) Programul Sănătate – cu o alocare de aproximativ 2,8 miliarde de euro fonduri europene + cofinanțare națională și împrumut al Băncii Europene de Investiții (în total peste 5 miliarde de euro) pentru formarea și specializarea de înaltă calificare a personalului medical, activități de cercetare și dezvoltare în domeniu medical, precum și prevenție medicală pentru diferite categorii de grupuri vulnerabile”, se mai detaliază în comunicat.