Sursa: Facebook

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre o nouă măsură de sprijin care s-ar putea aplica începând cu perioada următoare pentru a ajuta categoriile defavorizate, anume voucherele pentru „sărăcia energetică”.

Potrivit explicațiilor oferite de Boloș la Antena 3 CNN, această măsură ar avea deja undă verde de la Bruxelles, avându-se în vedere persoanele care nu își permit să își plătească facturile. Sprijinul ar urma să fie acordat doar românilor care au un consum energetic „undeva de până în 150 kW/lună pe familie”, aceasta fiind însă doar una dintre condiții.

Măsura de sprijin, ca și celelalte, ar trebui validată de către Comisia Europeană, însă ministrul este încrezător că numărul de beneficiari ai acestui voucher va fi unul însemnat. Momentan, limita de venit agreată pentru voucherele sociale este 1.500 de lei, fiind făcute simulări și pentru 2.000 de lei pe membru de familie.

Potrivit lui Marcel Boloș, la acest plafon de 2.000 de lei numărul beneficiarilor ar putea ajunge la aproximativ 4 milioane. Sprijinul ar urma să fie acordat atât pentru energia electrică, gaze naturale, energia termică, încălzirea termică, forma finală finală urmând a fi luată în coaliție. Totodată, ministrul a explicat că un criteriu care va fi luat în considerare este și vârsta.

Comisia și discuțiile pe care le-am avut la nivel de comisie au rămas să fie aceste sume limitate la o sumă fixă pe care o vom putea-o acorda lunar, discuția a fost până în 100 de lei să fie pe punct de consum lunar, dar este iarăși un subiect de discuție la nivelul coaliției. 100 de lei pentru fiecare punct de consum, adică o gospodărie este considerată un punct de consum. Deci nu vom da bani pe membru de familie, ci pe gospodărie.

Banii vor fi pentru sezonul de iarnă, pentru perioada în care sunt oamenii afectați. Sezonul de iarnă începe din decembrie, însă este posibil să fie un ajutor de tipul one off, adică să se acorde o singură dată pentru toate lunile acestea care sunt considerate luni care au un mare consum energetic, începând cu luna noiembrie, decembrie. Adică 100 de lei pentru sezonul de frig care începe în luna noiembrie și se termină în luna martie-aprilie. (…)

Foarte importantă este și vârsta. Este o limită de vârstă care, în momentul de față, este undeva în jur de 60 de ani. Să nu uităm că la voucherele sociale noi avem peste 65 de ani limita de vârstă. Aici limita este de 60 de ani, pentru că se consideră că sub această vârstă capacitatea de muncă încă există, iar peste 60 de ani capacitatea de muncă este redusă. Și practic încercăm să intervenim cu banii spre acele grupuri sociale defavorizate și să intre cu adevărat sprijinul în compensarea facturilor pentru familiile vulnerabile”, a declarat Marcel Boloș pentru sursa citată.

Articolul precedentSindicaliștii din Ambulanță, față în față cu ministrul Sănătății înainte de miting; care sunt nemulțumirile
Articolul următorConsilier local PNL: ”Clotilde Armand este un primar de tipul dictator”