Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că au fost alimentate primele carduri cu cei 250 de lei, suma aferentă achiziționării alimentelor sau meselor calde.

Din cei aproximativ 2,5 milioane de români care se încadrează pentru a beneficia de această măsură de sprijin, MIPE estimează că ieri „peste 12.000 de români au primit pe cardurile sociale prima din cele patru tranșe ale ajutorului” și asigură că „până la 1 iulie, peste 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziționarea alimentelor sau meselor calde din rețeaua de peste 24.400 de magazine afiliate”.

Tot ce au de făcut beneficiarii este să aștepte ca Poșta Română să le distribuie cardurile, iar mai apoi acestea să fie alimentate cu suma aferentă, dat fiind că procedura teoretic este una automată și nu este nevoie de vreo cerere în acest sens. Totodată, MIPE subiniază că listele cu beneficiari vor fi actualizate lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, pentru fi ținute din scurt eventuale modificări intervenite față de listele anterioare.

De aceste vouchere beneficiază pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, precum și persoanele fără adăpost.

Oficial, pentru tranșa I încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se va face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor, însă asigurările sunt că în timp procedura de virare se va simplifica, astfel încât toți cei peste 2,5 milioane de beneficiari să primească ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Voucherele sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” vor fi încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranșe până la finalul anului, promisiunea fiind că, până la sfârșitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite.

Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel național, pus în practică în numai câteva săptămâni, și având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenților de carduri și a angajaților Poștei Române, împreună cu celelalte autorități implicate în validarea și actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătățirii siguranței alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Articolul precedentGeorgia vrea în Uniunea Europeană. Mii de oameni au ieșit în stradă
Articolul următorRevine Europa la folosirea cărbunelui? Rusia amenință să provoace o criză energetică în timpul iernii