sursă foto: Ministerul Justiției

Asociațiile reprezentative ale magistraților critică în mod argumentat legile Justiției, prezentate de ministrul Cătălin Predoiu și trimise Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare.

Judecătorii și procurorii din România susțin că proiectele de lege, cu impact direct asupra justițiabililor, trimit România departe de tot ce înseamnă stat funcțional, luptă împotriva corupției. Ei susțin că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a ținut deloc cont de opiniilor lor calificate, atunci când a propus modificarea Legilor Justiției.

Iată câteva dintre neregulile sesizate de magistrați, selectate de noi:

Procurorul general, numit politic de ministrul Justiției, va avea posibilitatea să infirme motivat toate măsurile și soluțiile adoptate de procuror, inclusiv de procurorii DNA/DIICOT.

Introducerea nejustificată a unui avocat în procesul de selecție a judecătorilor pentru ÎCCJ, în măsura în care alte categorii de profesii juridice, inclusiv procurorii, sunt excluse.

Libertatea de exprimare a magistraților va fi grav afectată, fiind menținută obligația de abținere de la „manifestarea sau exprimarea defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului.

Colegiul de conducere al instanțelor se va transforma într-un organism pur formal. Va valida doar deciziile președinților/vicepreședinților de instanță și ale conducătorilor unităților de parchet.

-România are vacante peste 1.000 de posturi de judecător și procuror, dar se propune mărirea perioadei de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii de la 2 ani la 3 ani. În felul acesta, instanțele vor avea, în continuare, deficit de judecătorești, lucru care va îngreuna activitatea magistraților, iar justițiabilii vor avea termene mai multe, chiar și pentru cauze simple.

Informaţiile publicate de zin.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996(R) privind dreptul de autor.

Cum ne afectează modificarea Legilor Justiției. Opiniile judecătorilor

Asociația „Forumul Judecătorilor” din România susține că noile Legi ale Justiției vor permite politicului să se amestece în activitatea magistraților, ceea ce va conduce la corupție, crimă organizată.

Prin aceste proiecte, se compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate şi se încearcă controlarea activităţii celor două parchete specializate de factorul politic, prin intermediul Procurorului General al României, care este numit eminamente politic”, a transmis Asociația „Forumul Judecătorilor”.

Modificările la Legile Justiției vor fi în consultare publică. Până la data de 8 august ac, judecătorii și procurorii din țară le vor consulta, apoi vor trimite punctele de vedere Consiliului Superior al Magistraturii(CSM).

Cătălin Predoiu, avocat de profesie, vede „diferit” față de magistrați: „Reconstrucția și modernizarea sistemului judiciar”

Dacă magistrații au explicat punctual de ce modificările la Legile Justiției nu sunt eficiente pentru statul român, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, susține că prin acestea se „reconstruiește și se modernizează sistemul judiciar”.

„Avizarea acestora de către CSM, adoptarea de către Guvern, adoptarea ca legi de către Parlament și promulgarea lor de către Președintele României, adică îmbrățișarea lor de către toate cele trei puteri ale statului, ar reprezenta următoarele „borne instituționale” esențiale pe acest drum al reconstrucției și modernizării sistemului judiciar”, s-a exprimat actualul ministru al Justiției.

Consultarea publică reprezintă, însă, o perioadă nefastă, deoarece este vacanță judecătorească și instanțele care au deficit de judecători vor fi cele mai afectate. Mulți dintre judecători sunt în concediu până la data de 8 august ac și nu vor avea timp suficient să emită opinii pentru a le transmite CSM.

Citește și: Imaginea Justiției. Cel mai bogat secretar de stat în Ministerul Justiției și cea mai „bună” procuroare

Cum se ferește Inspecția Judiciară să-i cerceteze pe „greii” din CSM. Mărturii incredibile

Articolul precedentCota de resurse generate de planetă pentru anul 2022 s-a terminat
Articolul următor1.2 hectare de pădure au fost mistuite în urma unui incendiu din județul Cluj
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”