Soluția pentru salvarea Mediului pare să vină tot de la oamenii de știință. Potrivit publicației internaționale „Nature”, cercetătorii de la Universitatea Texas au descoperit o enzimă care distruge plasticul în numai 24 de ore. Astfel, pământul, plantele, apa și tot ce înseamnă viață submarină nu ar mai fi afectate de toxicitatea pet-urilor.
Este vorba despre PETază, o enzimă naturală, care a fost supusă unor modificări. Astfel, aceasta degradează plasticul în câteva zile sau chiar ore. După cum se cunoaște deja, plasticul se regăsește în mai multe ambalaje: de la cutia în care se găsesc fursecuri până la carcasa telefonului mobil. Procesul de reciclare se desfășoară extrem de greu, la nivel mondial, deși este o resursă care poate fi transformată în energie.
„Pe lângă industria evidentă a managementului deșeurilor, descoperirea le oferă și corporațiilor din fiecare sector oportunitatea de deveni lider în reciclarea propriilor produselor. Prin aceste abordări mai sustenabile care utilizează enzime, putem începe să ne imaginăm o adevărată economie circulară a materialelor plastice”, a explicat Hal Alper, profesor la Departamentul de Inginerie Chimică McKetta de la UT Austin, pentru Phys.org.
Oamenii de știință au descoperit enzima care „mănâncă” pet-urile și va ajuta multe state să gestioneze deșeurile
Întrucât îi este dovedită deja eficiența, echipa de cercetători intenționează să lucreze la extinderea producției de enzime. Astfel, statul pentru a se pregăti pentru aplicarea industrială și de mediu, menționează sursa amintită. Astfel, statele ar putea să o cumpere și să o pună direct în gropile de gunoi, pentru a reduce cantitatea de plastic atât de dăunătoare pentru Mediu.
România ar putea să beneficieze de această descoperire, având în vedere că până în 2025, România trebuie să ajungă la 55% rată de reciclare a tuturor deșeurilor, o ţintă greu de atins pentru statul nostru, care încă nu știe cum să închidă gropilor de gunoi ilegale și cum să gestioneze importurile ilegale de deşeuri.
Potrivit datelor furnizate de Administrația Fondului pentru Mediu(AFM), la cererea noastră expresă, statul român nu stă deloc bine la capitolul reciclare plastic, în pofida tuturor anunțurilor lansate de societățile care se ocupă de colectare și reciclare deșeuri.
Spre exemplu, în 2021 cantitatea totală de plastic introdusă pe piața națională(n.r însemnând și importuri) a fos de 457446.93 tone( 457 446 934 kg). Din toată această cantitate, a fost valorificată prin „alte metode” decât reciclarea 49 350 07 tone.
Mai exact, „recivlarea prin alte metode” sunt, în fapt, activitatea firmelor care produc „solzi” din plastic pe care le exportă în alte țări, cum ar fi și Slovenia, iar cantitatea aceasta figurează „la alte metode decât reciclarea”, nefiind un produs finit reciclat pentru România. Totodată, Administrația Fondului pentru Mediu(AFM)raportează 202 619 tone de plastic reciclate.
Din această cantitate, peturile reprezintă doar 85 667 tone, în condițiile în care cantitatea totală de peturi intrată pe piața națională este de 144 324 tone. Din sursele noastre, o mare cantitate provine din Marea Britanie. În unele state(cu excepția României), plasticul este transformat în semifrabricate pentru industria metalurgică.