Sursa foto: Facebook/ Virgil Popescu

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că România poate să renunțe la importul de petrol rusesc, menționând că țara noastră susține cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Se discută de foarte mult timp despre acest lucru. Noi am discutat cu rafinăriile despre această posibilitate. Aţi văzut că cei de la OMV Petrom iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse. E vorba de produsele petroliere, benzină şi motorină. România e solidară, e stat membru. Aţi văzut decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema să ne ia neperegătiţi”, a precizat ministrul Energiei, potrivit news.ro.

Întrebat dacă prețul gazului ar urma să crească în acest context, Popescu a dat asigurări că nu va exista nicio scumpire. Mai mult, acesta a amintit că Executivul a aprobat o ordonanță de urgență pentru plafonarea prețului la gaz.

  Rusia, tot mai izolată de Occident. Uniunea Europeană impune noi sancțiuni

 „Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgneţă în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este la un preţ fix de 150 lei pe MW”. Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”, a mai spus Virgil Popescu.

Reamintim că România se numără printre statele care sprijină propunerea Comisiei Europene de a interzice importul de petrol rusesc în alte state. Astfel, Guvernul a început să lucreze la mai multe măsuri care pot fi puse în practică într-un timp cât mai scurt.

Printre noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană se numără și eliminarea mai multor bănci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT și interzicerea difuzării a trei televiziuni importante rusești. De asemenea, se realizează și o listă cu numele a mai multor persoane de rang înalt care au comis crime împotriva umanității.

Totodată, președinta Comisiei Europene Von der Leyen a anunțat că va propune un pachet de ajutor care să ajute Ucraina pentru reconstrucție deoarece PIB-ul țării va scădea cu până la 50% anul acesta din cauza războiului pornit de Rusia.

Citește și articolul: Embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia

Articolul precedentVacanțe mai scumpe pentru români. Câți bani vor scoate din buzunare în această vară
Articolul următorRomânia importă cantități imense de plastic, dar încă nu reciclează. Oamenii de știință au descoperit enzima care „mănâncă” pet-urile și va ajuta multe state să gestioneze deșeurile
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.