Captură video Youtube - Ştirile Pro TV
Captură video Youtube - Ştirile Pro TV

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) Călin Ile a declarat, miercuri, că anul acesta, românii vor plăti cu 15% mai mult față de anul trecut pentru a merge în vacanță, precizând că acest lucru „este o normalitate europeană.”

„În toată Europa preţurile au crescut şi ca urmare a inflaţiei, şi ca urmare a creşterii costurilor, şi ca urmare a unei cereri ridicate din partea consumatorilor care au fost văduviţi timp de doi ani de vacanţă”, a afirmat Călin Ile, potrivit Agerpres.

Totodată, președintele FIHR a mai spus că anul acesta, românii vor lua cu asalt litoralul românesc, dar cu toate acestea, rămâne de văzut ce se va întâmpla după ce sezonul estival se va încheia.

Scump să mergi în vacanță. Mii de români sunt forțați să găsească „o cale de mijloc” pentru a se distra în această vară

Litoralul va merge bine, rămân încă probleme cu acest turism de afaceri şi cu turismul balnear. Trebuie să nu uităm că turismul românesc nu înseamnă doar vara şi, dacă vara va merge peste tot, rămâne să vedem ce vom face din septembrie încolo până la finalul anului”, a precizat Călin Ile.

De asemenea, acesta a amintit că industria turismului se confruntă cu un deficit de aproape 60 de mii de persoane. Mai mult, Ile a atras atenția că sezonul de vară va fi unul complicat deoarece există cerere mare, dar forța de muncă nu poate presta servicii de calitate din cauza numărului redus de angajați.

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, Ile a declarat că una dintre soluții ar fi atragerea tinerilor din învățământul românesc. Aceștia ar urma să lucreze pentru o perioadă limitată de timp. Totodată, acesta a amintit că există și posibilitatea de a atrage forță de muncă din străinătate.

Șeful FIHR a mai spus că a luat în calcul angajarea uncrainenilor, dar „apetitul lor pentru a lucra nu este atât de ridicat”deoarece în câteva luni se vor întoarce în Ucrain.

„Pe cei care îşi doresc noi îi aşteptăm cu drag pentru că sunt potriviţi, sunt apropiaţi de noi ca şi cultură şi s-ar integra uşor. Uşa e deschisă, din păcate nu sunt foarte mulţi şi nu ne ajunge să rezolvăm deficitul de care vă menţionam”, a mai spus preşedintele FIHR.

Călin Ile a amintit că printre cele mai căutate meserii sunt: bucătar, ospătar, recepționer și camerist.

Citește și articolul: Ministrul Turismului: Anul 2022 ar putea fi, pentru turismul românesc, cel mai bun an

Articolul precedentLiceenii vor studia disciplina ”Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”
Articolul următorImportul de petrol rusesc va deveni o amintire. Ministrul Energiei a făcut anunțul
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.