Autoritățile daneze au anunțat că vor întrerupe, pentru o perioadă limitată de timp, campania de vaccinare împotriva Covid-19, informează news.ro.
Danemarca, țara unde aproape toată populația a optat pentru imunizare împotriva coronavirusului, a ridicat toate restricțiile în urmă cu două luni, iar numărul de cazuri de Covid-19 a scăzut considerabil.
„Ne aflăm într-o poziţie bună. A venit primăvara şi avem un bun control asupra epidemiei (covid-19), care pare să se atenueze. Acesta este motivul pentru care închidem programul de vaccinare în masă împotriva covid-19”, a precizat Bolette Soborg, reprezentană a Agenției daneze a Sănătății.
O vară fără Covid-19. Ce ne va aștepta din toamnă. OMS trage un semnal de alarmă
Potrivit autorităților daneze, 81% dintre danezi și-au făcut schema completă, iar 61% au optat și pentru doza cu numărul trei. De asemenea, numărul persoanelor spitalizate a scăzut considerabil în ultimele luni.
Soborg a anunțat că din toamnă va începe, din nou, campania de vaccinare pentru persoanele care nu au reușit să se imunizeze împotriva Covid-19. Reamintim că în Danemarca, varianta Omicron a făcut ravagii, motiv pentru care autoritățile și-au intensificat campania de vaccinare.
Mai exact, imunizarea împotriva virusului a început de la cinci ani și a accelerat accesul la doza booster. De asemenea, s-a propus al doilea booster, doza numărul patru, pentru persoanele vulnerabile, cu doar 14 zile înainte de ridicarea tuturor restricțiilor impuse.
Marți, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a precizat că majoritatea țărilor au devenit „oarbe” cu privire la testarea și supravegherea infecțiilor cu Covid-19.
„Pe măsură ce numeroase ţări reduc testarea, OMS primeşte din ce în ce mai puţine informaţii despre transmitere şi secvenţiere”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit OMS, ratele de testare la nivel mondial au scăzut cu 70% până la 90%. Directorul executiv al FIND Bill Rodriquez, o organizație ce colaborează cu OMS, a precizat că întreaga omenire a lăsat „garda jos” în fața virusului, iar în toamnă va urma valul șase.
„Avem o abilitate fără precedent de a şti ce se întâmplă. Şi cu toate acestea, în prezent, pentru că testele au fost primele victime ale deciziei globale de a lăsa garda jos, devenim orbi faţă de ceea ce se întâmplă cu acest virus”, a declarat acesta.
Citește și: Foametea, mai periculoasă decât Covid-19. Locuitorii din Shanghai, între viață și moarte