Sursa foto: Facebook/ Virgil Popescu

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că țara noastră va deveni o țară independentă energetic prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.

„Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a anunțat Popescu.

De asemenea, demnitarul a precizat că reprezentanții NuScale vor începe anul acesta procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.

România se rupe, treptat, de dependența față de Rusia. Guvernul României și planurile de viitor

„Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a mai precizat Virgil Popescu.

Compania americană NuScale dezvoltă o centrală nucleara pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, energie termica, desalinizare, informează economica.net. De asemenea, SMR-urile pot fi amplasate în locuri unde nu pot funcționa o centrală nucleară clasică.

„Vom continua sa mentina acest avânt puternic al programului pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, proiectare standard centrală, planificarea activitatilor de livrare și planuri de pornire și punere în funcțiune”, au precizat reprezentanții NuScale anul trecut.

Cele două companii au convenit să colaboreze pentru amplasarea unei centrale cu reactoare SMR pe locul unei centrale pe cărbune în curs de dezafectare, cel mai devreme în 2027-2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la renunțarea producției de energie pe bază de cărbune până în 2032.

Citește și articolul: Ministrul Virgil Popescu anunță că România va deveni independentă din punct de vedere energetic

Articolul precedentSe suspendă vaccinarea împotriva Covid-19
Articolul următorMinistrul Apărării Naţionale: ”România nu va trimite armament către Ucraina”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.