Florin Cîțu (captură video)

Premierul Florin Cîțu i-a convocat, astăzi, la Palatul Victoria pe ministrul Energiei, ministrul Muncii și reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliul Concurenței, pentru a discuta pe subiectul cel mai fierbinte al momentului, care afectează întreaga populație: creșterea alarmantă a prețurilor la energie, dar mai ales pentru găsirea unei soluții cât mai potrivite. Dacă Asociațiile Furnizorilor de Energie au solicitat eliminarea sau reducerea TVA-ului din facturile de utilități, premierul declara în urmă cu câteva zile că nu i-a în calcul o modificare a Codului Fiscal, căci va fi dificil de revenit asupra lui.

Știu foarte bine că există o îngrijorare în spațiul public, care se accentuează, în ceea ce privește prețurile la energie, în special, pentru că vine sezonul de iarnă, plata facturilor și atunci trebuie să venim cu soluții. Bineînțeles că soluția asupra prețurilor nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluția împreună. Vă spun din capul locului că nu voi veni pentru a plafona prețurile, asta ca să fie foarte clar. La ultima noastră întâlnire am înțeles problema majoră cu care ne confruntăm acum, o creștere a prețurilor peste tot în Uniunea Europeană. În același timp, am înțeles problema noastră, aceea că trebuie să și importăm energie, și nu producem exact cât avem nevoie. Să știți că de la discuția noastră m-am tot gândit și eu sunt gata să îmi asum acest obiectiv, împreună cu dumneavoastră, dar îmi asum acest obiectiv că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României.

a declarat Florin Cîțu la începutul întâlnirii de la Palatul Victoria.

România, dependentă și de prețul energiei din UE

De asemenea, premierul a precizat că înțelege mecanismul care a dus la creșterea prețului, venit ca urmare a creșterii consumului, dar și a dependenței de prețul energiei din UE.

„Am văzut că în Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile, dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României, pentru a face această independență energetică, și atunci trebuie să creștem capacitatea de producție, avem câteva programe la care lucrăm deja, dar este important pentru această guvernare – și îmi asum acest obiectiv – de a atinge independența energetică a României”, a mai spus premierul.

Florin Cîțu anunța zilele trecute că soluțiile pe care le ia în calcul pentru a trece de această perioadă dificilă au legătură cu urgentarea implementării legii consumatorului vulnerabil, precum și un sprijin din partea statului, prin compensarea unei părți din facturi. „Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se aşteptau aşa că sunt sigur că există resurse pentru a susţine”, a precizat premierul.

Cîțu nu ia în calcul scoaterea TVA-ului din facturile la energie

Articolul precedentGermania caută soluții pentru evacuarea civililor din Afganistan
Articolul următorUn deținut din penitenciarul Deva vrea să dea instituția în judecată pentru că mâncarea nu este preparată de un „chef”