Germania restricționează administrarea serului produs de AstraZeneca persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, după mai multe cazuri de formare de cheaguri, relatează Euronews.
Ministrul Sănătății, Jens Spahn, și oficialii de stat au convenit marți, în unanimitate, să administreze vaccinul persoanelor în vârstă de 60 de ani sau mai mult, doar dacă au convenit cu medicul lor să fie imunizați cu acest ser, în ciuda unui risc redus de efecte secundare grave.
Cancelarul Angela Merkel a confirmat ulterior restricția într-o conferință de presă alături de Spahn, spunând că programul de vaccinare se bazează pe încredere și pe speranța că toate riscurile posibile vor fi abordate. Decizia a venit după ce autoritatea de reglementare medicală a țării a anunțat că a primit un total de 31 de rapoarte de cheaguri de sânge rare la beneficiarii recenți ai vaccinului AstraZeneca.
Nouă dintre persoane au murit și toate cazurile, cu excepția a două, au implicat femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, a spus Institutul Paul Ehrlich.
Germania, printre țările care suspendaseră vaccinarea cu AstraZeneca la începutul lui martie
Mai multe țări europene au oprit temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca la începutul acestei luni, după ce au raportat că ar putea provoca o formă neobișnuită de cheag de sânge cunoscută sub numele de tromboză venoasă sinusală.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a concluzionat că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au reluat de atunci vaccinările AstraZeneca, dar unele dintre ele, inclusiv Franța, Finlanda, Suedia și Islanda, și-au restricționat utilizarea la populațiile vârstnice.
Tot marți, două spitale de stat din Berlin au anunțat că au încetat să mai administreze vaccinul coronavirus al AstraZeneca membrilor personalului feminin sub 55 de ani. Până în prezent s-au administrat în Germania aproximativ 2,7 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.
AstraZeneca, mai multe beneficii decât riscuri, spune Agenția Europeană a Medicamentului