Agenția Europeană a Medicamentului a dat astăzi verdictul în ceea ce privește vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca. Potrivit declarațiilor reprezentanților agenției, beneficiile vaccinării, în cazul AstraZeneca, ar depăși eventualele riscuri. Reamintim că zece țări au retras vaccinul, în urma suspiciunilor unei legături între vaccinare și anumite cazuri de tromboză, apărute ulterior. Medicii din Danemarca au înregistrat zece cazuri de cheaguri de sânge la cei care au primit vaccinul, chiar dacă nu s-a dovedit, până în acest moment, că ar exista o legătură între cele două.

Agenția Europeană a Medicamentului spune că vaccinul AstraZeneca „este sigur și eficient”

Cu toate că nu exclude în totalitate o legătură dintre complicațiile apărute și vaccinare, Agenția Europeană a Medicamentului dă aviz pozitiv: „nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”. Directorul agenției a spus ulterior: „Dacă aș fi eu, m-aș vaccina și mâine, dar aș vrea să știu că dacă mi s-ar întâmpla ceva după aceea, ce să fac în legătură cu asta și asta spunem astăzi”, a spus aceasta, citată de Hotnews.ro. De asemenea, în cadrul conferinței s-a mai menționat că nu s-ar fi identificat probleme la alte loturi ale vaccinului.

Ce vor face țările europene

Imediat după anunț, Italia a declarat că va relua vaccinarea cu AstraZeneca, iar Spania analizează încă opțiunile. Lituania și Letonia au anunțat, la rândul lor, că au intenția de a continua vaccinarea cu AstraZeneca. Suedia se menține pe poziție, refuzând reluarea vaccinării, însă.

Anchetă DSP la Romexpo după ce un tânăr a fost vaccinat, din greșeală, la rapel cu alt tip de ser!

România nu va fi afectată de noile schimbări, întrucât la noi nu s-a renunțat la vaccinarea cu Astra Zeneca, astfel că procesul de vaccinare rămâne neperturbat, cu toate că mulți dintre cetățenii români au renunțat deja la listele de așteptare, în momentul apariției controversei.

Articolul precedentPSD vrea SIIJ înapoi: desființarea secției va trece prin filtrul CCR
Articolul următorTragedia de la Colectiv ar fi putut fi evitată dacă ISU ar fi catadicsit să anteverifice condițiile de funcționare
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.