Foto preluare TourMaG.com

Update. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat repatrierea cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă, după caz, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație. De asemenea, pentru punerea în executare a prevederilor anterioare, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.

În privința costurilor aferente pentru repatrierea românilor aflați în Maroc, potrivit Hot. CNSU, acestea sunt asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă, după caz, se arată în Hot. CNSU.

În privința românilor care au ajuns în țară, din Africa de Sud, „absolut toţi care vor coborî din avion vor fi testaţi de către noi pe aeroport, bineînţeles că ei vor intra printr-un culoar special, cei care doresc să meargă după această testare vor rămâne în ţară în locurile pe care ni le vor preciza pentru carantină, se va face acest lucru pentru fiecare în parte, cine nu are această posibilitate, pentru a realiza o carantină corespunzătoare în locaţia pe care o are, putem să susţinem partea aceasta prin carantină instituţionalizată”, a declarat, în cursul zilei de marţi, Dr. Oana Nicolescu, şeful DSP Bucureşti, potrivit News. Avionul a aterizat la Baza 90, pentru a evita intrarea în zona Aeroportului Otopeni, iar echipa de rugby (jucători și staff) CSM Baia Mare vor decola spre Baia Mare, unde vor urma directivele autorităților sanitare.

Știrea inițială. Autoritățile din Maroc au decis, de la miezul nopții, să suspendarea,  pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către/dinspre Regatul Maroc, anunță Ambasada României în Maroc. Decizia a intrat în vigoare de la miezul nopții și vine în contextul apariției noii variante Omicron.

„Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite. Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune”, se arată în anunțul Ambasadei României.

Totodată, Ambasada României le-a transmis cetățenilor români rămași blocați în Maroc și au dificultăți să revină în țară în perioada imediat următoare să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail (rabat.cons@mae.ro) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactați.

Imediat după anunțul făcut de Ambasada României în Maroc, pe rețelele de socializare a apărut un grup „Izolați în Maroc”, unde s-au adunat deja 50 de cetățeni români care au nevoie de ajutor pentru a reveni în țară.

OMS monitorizează noua tulpină Covid

Campioana României la rugby revine astăzi din Africa de Sud

Ministerul Afacerilor Externe transmite că 46 de cetățeni români, printre care echipa de rugby CSM Baia Mare, și 24 de cetățeni europeni și din alte state terțe, blocați temporar în Africa de Sud în urma anulării unor curse aeriei, au plecat cu un avion din Johannesburg, urmând să ajungă în România la 15.30. Alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare.

Lucian Bode: „România ar putea institui carantină obligatorie inclusiv pentru vaccinați”

Articolul precedentPreședintele CJ Vaslui, baie de mulțime fără mască la deschiderea unui centru comercial
Articolul următorCiolacu, despre actualul guvern. „E condamnat să stea până în 2024 și să facă ce e mai bine”