Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că din cauza noii tulpini de coronavirus, persoanele care vin din statele încadrate ca zone roșii ar putea intra în carantină chiar dacă sunt vaccinate.

„Ceea ce înseamnă zona roşie înseamnă obligatoriu carantinarea celor care vin din acele zone, chiar dacă sunt persoane vaccinate, dacă vorbim de această tulpină foarte agresivă”, a mai spus ministrul de Interne.

Demnitarul a precizat că România nu trebuie să „lase garda jos”, chiar dacă rata de infectare este într-o continuă scădere. „Ne uităm cu îngrijorare la ce spune OMS, de exemplu cu riscurile care ar putea veni dintr-o anumită zonă a lumii, din Africa, cu noua tulpină. Vom vedea raportul OMS”, a mai precizat Lucian Bode, relatează Antena3.

Noua tulpină de coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat că nu există suficiente date cu privire la noua tulpină COVID-19. Mai mult, medicul a mai adăugat că vaccinarea este singura soluție prin care ne putem proteja de noile tulpini a coronavirusului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a programat o reuniunie de urgență după ce a fost detectată o nouă tulpină, denumită B.1.1.1.529, în Africa de Sud. Responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a precizat că varianta africană are un număr mare de mutații. Monitorizarea noii variante are loc în contextul în care cazurile de coronavirus se înmulțesc în special în Europa.

Conform BBC, producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech evaluează cât de eficient este serul lor împotriva noii variante. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că mai multe informații despre noua tulpină vor fi disponibile în următoarele două săptămâni. La evaluarea variantei B.1.1.529, oamenii de știință au descoperit că este cea mai puternică versiune a SARS-CoV-2 descoperită până acum.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a îndemnat cetățenii europeni să se vaccineze și să respecte măsurile sanitare pentru a încetini răspândirea noii tulpini.

„Vă rog, vaccinați-vă cât de curând posibil, dacă nu ați făcut-o deja. Și respectați regulile pentru a vă proteja. Dozele booster oferă o protecție și mai bună. De aceea europenii ar trebui să profite de toate oportunitățile pentru a se proteja prin vaccinare”, a precizat șefa Comisiei Europene.

Valeriu Gheorghiță: „Noua variantă COVID-19 se răspândește mai rapid decât Delta”

Articolul precedentExclusiv. Ministerul Mediului ar putea închide calea celor care vor să profite din pet-uri. Românii vor sta la coadă (și) pentru 50 de bani
Articolul următorNicușor Dan a anunțat când se vaccinează împotriva COVID-19
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.