Sursa foto: Gândul.ro
Sursa foto: Gândul.ro

Sebastian Burduja, ministru al Energiei în Guvernul Ciolacu, asigură că are o grijă față de români, anume ca „iarna asta (…) să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor”.

Declarațiile au fost făcute aseară, la B1 TV, în contextul în care, după cum bine știm, sezonul rece se apropie și, odată cu el, crește consumul pentru asigurarea încălzirii locuințelor și, implicit, facturile.

Ceea ce a spus cu certitudine Burduja este că sumele plătite de Guvern către furnizori pentru schema de plafonare-compensare a prețurilor la energie „însumează până acum undeva la 23 miliarde lei”, fără a detalia însă vreun plan concret în legătură cu ce se va întâmpla după venirea iernii.

Ce ste din nou cert, conform explicațiilor oferite de Burduja pentru sursa citată, este că avem „printre cele mai scăzute facturi din Europa (…). Având în vedere prețurile plafonate, avem al patrulea cel mai mic preț la gaze din Europa și undeva pe locul 16 suntem la energie electrică”.

Îmi doresc ca iarna asta românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. E important, pentru că România are o schemă de compensare-plafonare care înseamnă că, practic, susținem diferența dintre prețul pe factură al fiecărui român sau al unor companii românești, că sunt și clienți non-casnici, și prețul din piață, sau prețul la care un furnizor cumpără energia electrică sau cumpără gazele. Toate aceste sume până acum însumează undeva la 23 de miliarde de lei. (…)

Dacă vi se pare mult, vă pot spune că anul trecut din sectorul energetic românesc la bugetul de stat s-au încasat peste 40 de miliarde de lei, deci schema se susține. Problema este că, din păcate, statul român n-a plătit întotdeauna la timp furnizorii – de fapt, pe lege ar trebui să plătească 40% în avans din aceste sume, nu s-a întâmplat asta până acum – și am reușit de fiecare dată, și pe mandatul meu, am dat inclusiv o ordonanță de urgență, să deblocăm niște sume și să mai plătim furnizorii”, a arătat ministrul Energiei, cu completarea că „din vârful crizei energetice, până azi, 5 milioane de gospodării în țara asta au plătit factura la curent 35 de lei”.

Articolul precedentDirector în cadrul MIPE, arestat la domiciliu pentru luare de mită în legătură cu aranjarea unor concursuri
Articolul următorMoțiunea împotriva ministrului Boloș, dezbătută astăzi