foto. Prosport

Cosmin Olăroiu, cunoscutul antrenor român de fotbal, s-a retras subit din afacerile pe care intenționa să le facă cu Consiliul Județean(CJ) Ilfov. Inițial a fost de acord să vândă două loturi de teren pe care le deține împreună cu soția sa, în comuna Ciorogârla, pentru implementarea proiectului de gestionare a deșeurilor municipale. Suprafața acestora este de 86 900 mp, potrivit reprezentanților CJ Ilfov.

Astfel, s-a constituit o comisie de negociere a tarifului pentru suprafața menționată, însă, Cosmin Olăroiu le-a transmis în scris că renunță la vânzarea terenurilor. Nu a apucat să facă niciun fel de negociere, întrucât nu s-a prezentat la ședința comisiei întrunită în acest sens.

Olăroiu a dat toate planurile peste cap. CJ Ilfov riscă amenzi de până la 125 000 de euro

Refuzul a creat disperare reprezentanților CJ Ilfov, întrucât sunt pasibili de amenzi uriașe, de până la 125 000 de euro pe zi, pentru nerespectarea legislației europene în cazul deșeurilor.

Consiliul Județean Ilfov l-a invitat pe proprietarul celor doua loturi să participe la procedura de negociere a condițiilor de cumpărare a terenurilor care urma să aibă loc în data de 20 august ac, la sediul Consiliului Județean Ilfov. Ca urmare a faptului  că proprietarul terenului a transmis în scris că nu intenționează să vândă cele doua loturi, se anulează organizarea procedurii de negociere” , a transmis CJ Ilfov.

Consiliul Județean Ilfov riscă să piardă finanțarea europeană pentru gestionarea deșeurilor

Dacă proiectul de management integrat al deșeurilor nu se realizează de CJ Ilfov, se pierde definitiv finanțarea europeană alocată. În această situație, obligația de a achiziționa echipamente de colectare separată și transport a deșeurilor va reveni exclusiv primăriilor din Ilfov. Pentru locuitori, ar putea însemna creșterea semnificativă a tarifului la gunoi.

Terenurile deținute de familia Olăroiu nu erau potrivite. Gunoiul ar fi fost la nasul oamenilor

În fapt, terenurile identificate de CJ Ilfov nu îndeplineau criteriile legale, menționate de Direcția Sănătate Publică(DSP). Oamenii au fost extrem de revoltați, după ce au flat că se intenționează amenajarea unei stații de sortare a gunouiului exact sub nasul lor, la mai puțin de 250 metri de case locuite.

Potrivit unui studiu de impact asupra sănătății populației privind managementul deșeurilor, la cererea DSP, distanța optimă pentru gropile de gunoi trebuie să fie de minim un kilometru de zone rezindențiale.

Orice întârziere aduce amenzi

Prin urmare, reprezentanții CJ Ilfov au fost într-o mare eroare, când au crezut că au identificat terenurile deținute de Olăroiu, pentru stația de sortare a deșeurilor. Oficialii CJ Ilfov au anunțat că vor continua să caute alte terenuri. Orice zi de întârziere duce la imposibilitatea implementării proiectului de gestionare a deșeurilor.

Consiliul Județean Ilfov va continua demersurile în vederea identificării unor amplasamente corespunzătoare pentru realizarea investițiilor din cadrul proiectului SMID Ilfov.

În situația în care nu se vor țintele de conformare aferente anului 2025( de gestionare a deșeurilor) prevăzute în Pachetul UE de Economie Circulară, România riscă amenzi în cuantum de până la 125.000 de euro/zi, plătibile până la momentul atingerii țintelor prevăzute de cadrul normativ european, explică CJ Ilfov.

Articolul precedentFostul ministru Bodog, după ce a fost trimis în judecată: „Nu am prejudiciat niciodată Statul cu nimic și sunt, fără dubiu, nevinovat”
Articolul următorBăsescu trebuie să scoată din buzunar 5.000 lei. CNCD l-a amendat după i-a numit pe maghiari „complexați”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”