Recensământul populației și locuințelor întâmpină probleme, în a doua etapă, când recenzorii colectează informațiile din ușă în ușă.

Academicianul Vasile Ghețău a declarat că până pe 24 iunie, ziua numărul 25 din cele 48 ale înregistrării în gospodării, au fost recenzate 3 milioane de persoane.

Ghețău a mai spus că recenzorii s-au confruntat cu mai multe situații complexe în gospodării, multe persoane fiind plecate sau locuind în alte țări.

„Distincţia dintre reşedinţa permanentă, domiciliul, şi reşedinţa obişnuită, locul în care o persoană locuieşte efectiv de cel puţin 12 luni, nu este uşor de detectat în multe situaţii”, a spus academicianul, potrivit Adevărul.ro.

Migrația externă a românilor, problemă pentru recenzori

Vasile Ghețău a mai precizat că mulți recenzori au abandonat misiunea de colectare a datelor din cauza migrației imense a românilor.

„Dificultăţile au dus la abandonarea de către recenzori a misiunii în unele locuri chiar dacă retribuirea unui recenzor este generoasă”, a mai declarat specialistul.

Reamintim că fiecare recenzor primește pentru completarea unui chestionar de populație suma de 7,5 lei, iar pentru unul de locuință, 3,5 lei. Mai mult, populația recenzată până la 25 iunie este de circa 13,2 milioane de persoane, adică 69% din populația rezidentă estimată de INS.

Academicianul a mai precizat că mai sunt de recenzat cel puțin 5,8 milioane de locuitori, misiunea recenzorilor fiind una destul de grea.

„Va fi greu, enorm de greu pentru cele mai multe judeţe să treacă de la o înregistrare cu recenzor a populaţiei, în jur de 20% astăzi, la o recenzare de 50-60%. Cu această perspectivă dramatică numai guvernul şi alte instituţii ale statului şi administraţiilor locale pot schimba starea lucrurilor şi intervenţia este indispensabilă. Un recensământ naţional nu poate eşua în anul 2022”, a concluzionat Vasile Ghețău.

Reamintim că recensământul populației și al locuințelor urmează să se încheie pe data de 18 iulie.     

Citește și articolul: A început ultima etapă din Recensământul Populației

Articolul precedentPrimăria din Cudalbi, județul Galați, a apelat la preoți pentru a scăpa de secetă
Articolul următorPrimarul Sectorului 6: ”Plantele agățătoare de pe ziduri ar putea combate vandalizarea cu graffiti”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.