Sursa: Captură video

Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, ținând cont de invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Potrivit „actului fondator” referitor la relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, printre măsuri se aflau „prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale”, în special în Europa Centrală şi de Est. Atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia „a invalidat” conţinutul acestui act fondator, a subliniat Mircea Geoană.

Ruşii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

Actul fondator „pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”, a subliniat Geoană, adăugând că Alianţa nu mai are „nicio restricţie” pentru a se dota cu o „postură robustă pe flancul estic”. NATO a desfăşurat, în anul 2017, grupuri tactice multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia pentru a descuraja Rusia. Alianța a trimis ulterior întăriri după invadarea Ucrainei la sfârşitul lui februarie. Ţările baltice doresc o prezenţă a NATO mai importantă şi solicită în special aducerea de brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puţîn importante.

Miniştrii apărării din NATO se vor întâlni la jumătatea lunii iunie pentru a discuta această problemă. Liderii Alianţei ar urma să aprobe deciziile în cursul unui summit care se va ţine la Madrid, la sfârșitul aceleiași luni.

Platformă online pentru depunerea documentelor, dedicată persoanelor cu dizabilități din România

Articolul precedentDemisie din USR Timiș: ”Adio, USR! Sper să te însănătoșești! Nu de dragul tău, de dragul României”
Articolul următorSibienii vor fi nevoiți să platească pentru repararea unui drum aflat în garanție. CJ Sibiu invocă ploile pentru problemele apărute