Drum Sibiu
Drum Sibiu. Sursa foto : turnulsfatului.ro

Un drum județean, a cărui reabilitare a fost recepționată anul trecut de Consiliul Județean Sibiu după plata a peste 100 de milioane de lei, s-a rupt și alunecă în continuare. Conducerea CJ Sibiu a restituit o mare parte din garanția de bună execuție și invocă ploile abundente drept cauză a deficiențelor apărute. Autoritățile nu par să se înțeleagă care este data în care au căzut ”ploile abundente” pentru a obține milionul de euro estimat a fi necesar pentru reparații, potrivit turnulsfatului.ro.

Până la sfarsitul lui februarie 2026 se extinde garanția cerută prin contract pentru modernizarea celor peste 33 de km ai DJ 107B, între comunele Slimnic și Păuca.

106 milioane de lei, cu tot cu TVA, au fost plătiți firmei Strabag SRL pentru modernizarea acestui drum, procesul verbal la terminarea lucrărilor fiind semnat în februarie 2021. 

Înainte cu câțiva kilometri înainte de Păuca, în zona dealului Bogatului, drumul s-a rupt anul trecut. Incidentul nu a fost anunțat de vreo autoritate, el devenind public abia în urmă cu câteva săptămâni, pe un site neasumat. Asa s-a descoperit că în dealul Bogatului, carosabilul a luat-o la vale, la capătul unui zid de sprijin. Lucrarea s-a încercat a fi remediată, fără succes, fiind amplasat un indicator care avertizează asupra ”drumului cu denivelări”, limita de viteză fiind redusă la 30 de km/h. 

Lucrarea este, practic, la început de garanție, iar din banii sibienilor vor fi plătite lucrările de refacere. Austriecii de la Strabag, care au realizat lucrările, invocă o clauză contractuală atunci când sunt întrebați de ce nu au reparat încă, dacă tot au oferit o garanție de cinci ani, drumul care se rupe în continuare. ”Înțelegem faptul că acesta este un proiect de interes public, însă antreprenorul Strabag are în cadrul contractului o clauză de confidențialitate pe care nu o poate neglija”.

CJ Sibiu dă vina pe ploaie

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu condus de Daniela Cîmpean apără constructorul, declarand că de vină este ploaia.  ”Deficiențele la care faceți referire au apărut ulterior recepției la terminarea lucrărilor de execuție, fiind constatate în cadrul unei vizite pe teren efectuată de antreprenor împreună cu reprezentantul beneficiarului (dirigintele de șantier), cu scopul verificării comportării drumului pe perioada de notificare a defecțiunilor. Cu acest prilej s-a identificat o zonă de alunecare cu un caracter activ, evolutiv și imprevizibil, cauzată în principal de condițiile meteo excepționale, respectiv a precipitațiilor abundente înregistrate în prima jumătate a anului 2021”, transmit reprezentanții CJ Sibiu. Reprezentanții CJ Sibiu mai invocă instabilitatea întregului deal care nu a fost relevată de studiul geotehnic pe baza căruia a fost elaborat proiectul. ”Constructorul a realizat lucrările conform proiectului tehnic și nu intră în sarcina lui remedierile cauzate de fenomene meteo excepționale și de dinamica geotehnică a terenului din zonă, care nu au fost evidențiate de studiul geotehnic”. 

CJ Sibiu vrea să aloce din bugetul județean cele aproape șase milioane de lei, la cât este estimată valoarea reabilitării.

”Având în vedere faptul că aceste alunecări de teren au apărut ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, căutăm soluții pentru a remedia zona de instabilitate din bugetul local al Județului Sibiu. În cazul în care fenomenele expuse se intensifică, vom face demersuri pentru a accesa fonduri  guvernamentale pentru calamități naturale”, mai transmite instituția condusă de Daniela Cîmpean.

 CJ Sibiu nu spune că au fost demarate actele pentru a accesa bani de la guvern pentru a repara drumul în garanție. Autorităților locale din Păuca le-a fost cerut să întocmească un act prin care să certifice ”condițiile meteo excepționale” care au dus la defecțiuni. Viceprimarul Vasile Gusan spune că nici ploile despre care scrie în procesul-verbal întocmit la cererea autorităților județene nu au fost ieșite din comun. ”Au fost niște ploi și după aceea s-a întâmplat. Noi n-avem hidrologi și nu știu ce… că ne-au întrebat de efecte ale ploilor… Acum, da, nu au fost exagerate. Noi ne-am făcut datoria și am semnalat. E drum județean, nu e gestiunea noastră. Noi nu cunoaștem amănunte, că nu e problema noastră”, arată viceprimarul.

Costul lucrărilor a explodat

Cea mai mare parte din garanția de bună execuție constituită de constructor a fost returnată de președinta Consiliului Județean Sibiu, conform legii, susțin reprezentanții autorității județene. ”Având în vedere că procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor s-a încheiat fără obiecțiuni, comisia constatând în unanimitate că a fost respectat întocmai proiectul tehnic de execuție și dispozițiile de șantier aprobate, Consiliul Județean Sibiu a procedat la eliberarea a 70% din garanția de bună execuție, iar diferența de 30% se va elibera după expirarea perioadei de garanție și realizarea recepției finale”.’

Drumul a fost reabilitat din fonduri alocate prin Planul național de dezvoltare locală, lucrările fiind demarate cu întârziere (inițial trebuiau finalizate până la finele lui 2020), iar pe parcurs s-au scumpit. Astfel, în august 2020, consilierii județeni au aprobat creșterea bugetului alocat. Iar în loc de 6,8 milioane de lei, cofinanțarea asigurată din bugetul județului a urcat la 19,9 milioane de lei.

Mircea Geoană: NATO are dreptul de a înarma flancul estic al Europei

Articolul precedentMircea Geoană: NATO are dreptul de a înarma flancul estic al Europei
Articolul următorRecenzarea pe teren a populației începe marți