Purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru, a precizat, pentru Agerpres, că Executivul va respecta toate angajamentele privind investițiile din PNRR, subliniind că este exclusă demararea oricărui demers de renegociere până anul viitor, când va fi prima oportunitate în acest sens. Afirmația lui Cărbunaru vine în contextul în care ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat în urmă cu câteva zile că PSD vrea să renegocieze PNRR, deoarece prin plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu plata pensiilor, seniorii români „sunt condamnați la sărăcie”.
Totodată, Cărbunaru a subliniat că reformarea sistemului de pensii este unul dintre obiectivele importante de pe „agenda” Planului Național pentru Redresare și Reziliență.
„Guvernul României va respecta toate angajamentele privind reformele şi investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Este exclus să demarăm orice demers de renegociere, până în 2023, când va fi prima oportunitate în acest sens. Trebuie să ne concentrăm pe atingerea ţintelor şi jaloanelor, pentru ca românii să poată beneficia de miliardele de euro de care avem nevoie pentru susţinerea economiei şi ridicarea nivelului de trai. Aşa cum premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, vineri, în conferinţa de presă susţinută alături de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, reforma pensiilor este un obiectiv cât se poate de important, iar, la nivelul Guvernului, atenţia trebuie să se concentreze astfel încât românii să beneficieze, după o viaţă de muncă, de un venit care să le permită să ducă un trai decent”, a declarat Dan Cărbunaru.
De altfel, purtătorul de cuvânt a reamintit că, încă de la prima întrunire a Comitetului interministerial pentru PNRR, printre primele subiecte care au fost discutate s-a numărat reforma pensiilor, care este menită să ducă la eliminarea inechităților între pensionari.
„Ca atare, este o ţintă din PNRR, intră în ansamblul de reforme pe care Guvernul trebuie să le facă, astfel încât să poată să atragă banii pe care îi avem la dispoziţie prin acest program. Vom continua să acordăm toată atenţia necesară, astfel încât această reformă să se îndeplinească”, a explicat Dan Cărbunaru.
Prin PNRR, România va primi, în total, 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi, iar 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. De altfel, primele două tranșe, una pentru granturi (1,8 miliarde euro), alta pentru împrumuturi (1,9 miliarde de euro), ambele sub formă de prefinațare, reprezentând 13% din totalul fondurilor, au fost deja transferate în conturile României,
Comisia Europeană a transferat a doua tranșă de bani din PNRR în conturile României