Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, vor prezenta miercuri, 29 decembrie, de la ora 11:00, noi măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19.

Majoritatea specialiștilor au anunțat că acesta va fi generat de noua variantă Omicron, iar în țara noastră au fost confirmate până în prezent 38 de cazuri. Conform datelor transmise de Ministerul Sănătății, unele dintre cazurile raportate nu au istoric de călătorie în zone în care noua variantă sud-africană a devenit dominantă.

Măsuri pentru limitarea răspândirii variantei Omicron

Octavian Jurma a afirmat că varianta Omicron va deveni dominantă până la finalul săptămânii. Mai mult, cei mai importanți factori de risc sunt petrecerile de Revelion, cu un număr mare de persoane, și deschiderea școlilor la începutul lunii ianuarie.

„Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a transmis medicul, relatează news.ro.

Mai mult, medicul e de părere că valul Omicron va fi vizibil de la sfârșitul lunii ianuarie, unde s-ar putea ajunge și la 20.000 de cazuri pe zi. Reamintim că jumătate dintre cazurile confirmate cu Omicron la nivel mondial până acum sunt la persoane care au până în 29 de ani.

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, a îndemnat populația să se imunizeze împotriva COVID-19 și să se informeze doar din surse credibile.

„Facem apel la responsabilitate, lumea să se informeze din surse medicale, nu din anumite știri false sau din anumite fake-news-uri care le găsesc pe tot felul de canale de comunicare. Putem să ne vaccinăm, să facem boala, dar putem să facem o formă mai ușoară de boală, nu să ajungem în terapie intensivă sau, mai rău, să decedăm”, a spus doctorul Cristian Oancea.

Guvernul a aprobat marți, 28 decembrie, o Ordonanță de Urgență prin care medicii de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pot face teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea COVID-19. Aceştia sunt obligaţi, ca până la ora 24.00 a zilei în care au făcut testul, să raporteze rezultatul în aplicaţia Corona Forms.

Rafila: „Nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România”

Articolul precedentCodul administrativ, modificat: a fost desființat statutul de funcționar public special
Articolul următorDaniel Ghiță, revoltat după eliberarea irlandezului care a intrat prin efracție în Parlament
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.