Guvernul României (Facebook)

Guvernul României a aprobat ieri o modificare a Codului administrativ propusă de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care vizează desființarea statutului de funcționar public special.

Conform unui comunicat atribuit ministrului Dezvoltării Cseke Attila, modificarea era necesară pentru a elimina inechitățile, însă, din ce se explică, rămân totuși câteva excepții.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Guvernului, prin noua ordonanță de urgență se echivalează statutul funcționarilor cu funcții publice specifice, eliminând funcțiile speciale, cu unele excepții din domeniul apărării sau al afacerilor interne.

Una dintre explicațiile necesității unei noi ordonanțe care să modifice un cod este aceea că, „în lipsa unei echivalări a funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale, nu pot fi aplicate toate modalitățile de modificare a raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici, aspect care este de natură a afecta dreptul funcționarilor publici la dezvoltarea carierei”.

Așa că, potrivit ministrului Dezvoltării, de acum statutul juridic al funcționarilor publici va fi uniform. „Decretul guvernamental de urgență modifică actualul cod administrativ și desființează statutul de funcționar public special, cu excepția militarilor și a anumitor funcționari publici interni, a subliniat șeful ministerului.

Attila Cseke a spus că modificarea, care este cerută și de Codul Administrativ, a fost necesară deoarece, potrivit reglementărilor actuale, de exemplu, un polițist local angajat de primărie avea statut special de funcționar public, ceea ce a creat probleme în timpul unui concurs sau ulterior la angajare.

Adoptarea decretului de guvern de urgență a avut loc după inaugurarea noului guvern, care are dreptul de a adopta decrete de guvern de urgență, a rezumat șeful ministerului”, se arată în comunicat.

Articolul precedentFemeile din Ucraina vor fi obligate să se înscrie în forțele armate
Articolul următorAlexandru Rafila anunță măsurile pentru gestionarea valului 5 al pandemiei