Sursa foto: forbes.ro

Din cauza unui viitor conflict militar cu Rusia, ministerul Apărării al Ucrainei a decis extinderea categoriilor profesionale specifice femeilor la care vor fi incluse pentru o posibilă mobilizare la peste 100, relatează g4media.ro.

Din 17 decembrie, conform ordinului nr. 313, femeile cu vârste între 18 și 60 de ani, care sunt „apte” și fac parte din cele 100 de profesii relevante armatei, vor fi obligate să se înscrie pe parcursul anului viitor în Forțele Armate Ucrainene, din regiunea în care își au rezidența, relatează sursa citată.

Conform military.com, în armata ucraineană vor activa  de anul viitor și jurnaliste, psiholoage, artiste și librare. Cu toate acestea, încă din 2014, unele femei erau voluntare pe poziții precum comandați de infanterie, tunari pe vehicule blindate sau lunetiști.

Aproximativ 31.000 de femei sunt personal militar în armata ucraineană

Rolul femeilor în cadrul Forțelor Armate a devenit unul foarte important, în special odată cu începerea conflictului din Donbas cu separatiștii pro-ruși susținuți de către Rusia în 2014. În momentul de față, 15% din totalul personalului armatei ucrainene este reprezentat de femei ( 31.000 de femei). Totodată, 25.000 reprezintă personal civil, armata ajungând să aibă în total aproximativ 56.000 de femei.

Femeile eligibile care refuză să se înregistreze în forțele armate riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 27 și 55 de euro. Mai mult, acestea trebuie să dovedească certificatul care să le ateste înregistrarea în armată.

Conform ultimelor date, peste 900 de femei sunt în prezent ofițeri în poziții de conducere în armata ucraineană. De asemenea, peste 13.000 au fost clasificate până acum ca fiind „combatanți.” Dintre acestea, 257 au fost decorate pentru contribuția lor la Războiul din Donbas, 9 fiind oferite post-mortem.

Conform Deutche Welle, conflictul izbucnit în 2014 a dus la moartea prematură a peste 14.000 de oameni.

Reamintim că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la nordul, estul și sudul Ucrainei, alimentând astfel temeri în Kiev și în capitalele occidentale că Putin plănuiește un nou atac. Cu toate acestea, autoritățile de la Kremlin au negat constant că ar intenționa să atace Ucraina.

Ucraina a efectuat exerciții militare cu rachete americane

Articolul precedentCodrin Ștefănescu, previziuni sumbre: „Anul 2022 o să fie tot rău, ca și anii următori!”
Articolul următorCodul administrativ, modificat: a fost desființat statutul de funcționar public special
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.