Sursa foto: Revista Romania Mare

Armata ucraineană a efectuat mai multe exerciții de luptă cu rachete americane antitanc, Javelin, în apropierea unei zone de conflict cu separatiștii pro-ruși, relatează Agerpres.

Ucraina a primit, în ultimii ani, mai multe transporturi de muniții și rachete Javelin din partea SUA, declanșând critici din partea Rusiei. Kievul acuză Moscova că masează mii soldați în regiunea Donbas, în pregătirea unei posibile ofensive ce ar degenera într-un război deschis între cele două state.

Rusia, mesaj clar pentru Occident

Conform unei știri Interfax, armata rusă a întreprins mai multe exerciții militare cu avioanele de luptă SU-30 și bombardierele SU-24. Avioanele au efectuat acțiuni de realimentare aeriană deasupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în urmă cu șapte ani.

Putin a negat orice plan de atac asupra Ucrainei și a cerut garanții de securitate împotriva extinderii NATO în partea de est.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei, a declarat că peste 120 de mii de militari ruși se află la doar 200 de km de frontiera cu Ucraina. Mai mult, el a declarat în urmă cu câteva zile că Rusiei îi trebuie peste 500 de mii de soldați la frontieră „spre a păstra situația sub control în cazul unei ofensive.”

Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, a precizat că Rusia va intra din nou în discuții cu Statele Unite la începutul anului viitor.

Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit, la începutul lunii decembrie, despre situația de la granița cu Ucraina

„Am stabilit că la începutul anului să începem contactele bilaterale între negociatorii noștri și cei americani la prima rundă de discuții”, a spus Lavrov. El a mai precizat că Rusia a prezentat oficialilor americani un document care se referă la relațiile SUA-Rusia.

Reamintim că președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au vorbit două ore despre situația critică de la granița cu Ucraina, la începutul lunii decembrie.

Președintele SUA l-a avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu sancțiuni draconice în cazul în care va invada Ucraina. Cu toate acestea, președintele rus i-a cerut lui Biden garanții că NATO nu se va extinde spre Est.

Vasile Dîncu: „Rusia este în acest moment o amenințare”

Articolul precedentNicolae Ciucă: „Avem în față un buget echilibrat”
Articolul următorOrban, cel trădat de PNL și nu invers
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.