Foto: alephnews.ro
Foto: alephnews.ro

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că bugetul pentru anul viitor este unul echilibrat și va consolida economia României pe termen mediu și lung. De asemenea, șeful Executivului a dat asigurări că se va evita risipa banului public și se vor folosi oportunitățile de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027.

„Bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii: transparență, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităților de finanțare în acord cu agenda europeană, folosirea oportunității de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2021- 2027 și a celor alocate reformelor finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru creșterea rezilienței economiei românești”, a spus Nicolae Ciucă în Parlament, relatează Antena 3.

Nicolae Ciucă: „Este bugetul cu cea mai mare alocare a investițiilor din ultimii 32 de ani”

Șeful Guvernului a mai susținut că ținta comună este reducerea treptată a deficitului bugetar și respectarea angajamentelor cu Uniunea Europeană. Mai mult, Nicolae Ciucă a precizat că bugetul pentru 2022 se „fundamentează pe stabilitate și predictibilitate.”

„Este bugetul cu cea mai mare alocare a investițiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investițiilor realizate în România în anul 2019”, a mai precizat premierul României.

Totodată, Nicolae Ciucă a dat asigurări că nu vor exista creșteri de taxe și impozite, iar antreprenorii vor fi sprijiniți și anul viitor. „Așa cum ne-am angajat, nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri”,a spus Ciucă în Parlament.

De asemenea, șeful Executivului a precizat că de la 1 ianuarie 2022, indemnizația socială minimă se majorează la 1000 de lei, iar punctul de pensie cu 10%. Mai mult, alocațiile de stat pentru cei cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap, vor crește la 600 de lei, iar pentru cei cu vârsta între 2 și 18 ani, la 243 de lei.

Totodată, Nicolae Ciucă a amintit că în luna ianuarie, pensionarii cu venituri reduse vor primi un sprijin din partea Guvernului, pentru a putea suporta creșterile de prețuri la utilități.

„Bugetul pentru anul 2022 răspunde așteptărilor justificate ale societății, dar corespunde și proiecțiilor de dezvoltare ale României. Banul public este alocat responsabil, oportun si transparent”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Reamintim că legea bugetului pe anul 2022 va fi votată mâine, 23 decembrie.

Nicolae Ciucă, despre valul cinci al pandemiei: „Trebuie să fim pregătiți”

Articolul precedentOctavian Jurma: „Certificatul verde nu mai este o garanție”
Articolul următorUcraina a efectuat exerciții militare cu rachete americane
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.